2024. június 22. - Paulina
EUR : 396.43
USD : 369.91
Időjárás ikon34°20°

„Fehér embereket akarnak megölni”: Új-Kaledóniában a lakosok elbarikádozzák magukat félelmükben

Új-Kaledóniában szerdán rendkívüli állapotot hirdettek a szigeten az elmúlt napokban kitört erőszakos zavargások után. Egyes szeparatisták erőszakosan megtámadták a fehér lakosság otthonait, néha teljesen felgyújtották az otthonaikat.

Amíg az erősítés érkezésére vártak, hogy helyreállítsák a nyugalmat a szigeten, a lakóknak védekezniük kellett.

Gabriel Attal miniszterelnök bejelentette a hadsereg bevetését Új-Kaledóniában, ahol a három éjszakán át tartó zavargásokban négyen haltak meg, köztük egy csendőr is, a szeparatisták parlament által megszavazott választási reform elleni lázadása miatt megrázott szigetországban.

Egyes szeparatisták erőszakosan megtámadták a fehér lakosság otthonait. Terrorizált lakosok, akiknek az éjszaka egy részében egyedül kellett védekezniük.

Korábbi cikkünk a helyi állapotokról.

Új-Kaledónia lakosai pogromokat rendeztek, követelve a Franciaországtól való függetlenséget

Pogromok törtek ki Új-Kaledóniában, a Csendes-óceán déli részén található több tucatnyi szigeten, ahol a résztvevők függetlenséget akarnak Franciaországtól. Az Ausztráliától nyugatra fekvő szigetek francia tengerentúli területnek számítanak.

A pogromok oka a választási reform volt, amely szavazati jogot ad azoknak a francia állampolgároknak, akik 10 éve élnek Új-Kaledóniában. A szigetlakók 40%-át kitevő helyi őslakos kanak lakosság úgy véli, hogy így megfosztják a befolyásától az ország politikai folyamataira.

A tüntetők a Franciaországtól való függetlenséget támogatják.

Már több mint 200 embert vettek őrizetbe, négy embert, köztük egy csendőrt megöltek.

Párizs bejelentette, hogy katonákat küld Új-Kaledóniába "a kikötők és repülőterek védelmének biztosítására". A szigeteken megerősítették a rendőrséget, kijárási tilalmat rendeltek el és betiltották a TikTokot.

A pogromok közepette a francia belügyminisztérium azzal vádolta Bakut, hogy támogatja a tüntetőket.

"Sajnálom, hogy a függetlenségpárti vezetők egy része alkut kötött Azerbajdzsánnal, ami tagadhatatlan" - mondta Gérald Darmanin francia belügyminiszter.

Áprilisban Azerbajdzsán parlamentje és Új-Kaledónia kongresszusa együttműködési memorandumot írt alá. A felek megállapodtak a kapcsolatok fenntartásában, beleértve a parlamenti küldöttségek látogatásait is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató