2024. június 22. - Paulina
EUR : 396.43
USD : 369.91
Időjárás ikon34°20°

Miskolci diákok szereztek aranyérmet a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium négyfős diákcsapata nyerte el az aranyérmet a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián (IIOT), amelyet Szíriában rendeztek meg – közölte a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság az MTI-vel.

Az idei IIOT-t május 11-én rendezték meg Szíriában, amelyen a hazai kvalifikációs Kódkupáról két továbbjutó csapat vett részt: a Földes Ferenc Gimnázium „42” elnevezésű csapata (Molnár István Ádám, Nagy Martin, Koós Andor és Szörényi Zalán András), valamint a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium „Dzsanos Buliáj” névre hallgató csapata (Czanik Pál, Juhász-Molnár Erik, Simon László Bence és Szin Attila). A világversenyen tíz csapat vett részt.

A feladatokat egy nemzetközi bizottság állította össze, amely idén szírai, román, olasz és magyar delegáltakból állt. A közlemény szerint az idei versenyre kiválasztott kilenc feladat kétharmadát magyarok állították össze.

Tekintettel Szíria biztonsági és geopolitikai helyzetére, a magyar diákok online vettek részt a megmérettetésben egy közös magyarországi helyszínről.

Az IIOT a Neumann Társaság által gondozott versenyek között az egyetlen, amelynek során a versenyzők nem egyénileg, hanem csapatban együttműködve oldják meg a feladatokat, ezért a tudáson kívül olyan „soft skillekre” is szükség van, amelyek a kooperációban segítenek.

„Ez a nemzetközi szinten elért eredmény egyértelműen bizonyítja az informatikai tehetséggondozás jelentőségét, és azt, hogy érdemes és fontos lehetőséget biztosítani a diákoknak a fejlődésre” – idézte a közlemény Nikházy Lászlót, a Neumann Társaság Tehetséggondozó szakosztályának kitüntetett tehetséggondozóját.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató