2024. július 15. - Henrik, Roland
EUR : 392.92
USD : 360.91
Időjárás ikon36°23°

Szabadlábon Halgas Tibor drogos gyilkosa, a kokainozó taxis két évvel megúszhatja

Döbbenetes ítélet született a napokban a Budapesti XVIII – XIX. Kerületi Bíróságon. Mindössze két évre ítélték Halgas Tibor labdarúgóedző drogos gyilkosát, H. Szilvesztert.

A taxis 2020-ban bekokainozva nekivágódott autójával az edző Mazdájának. Halgas Tibor azonnal meghalt. A taxis az eljárás során egyszer meg is szökött, ám ennek ellenére most azonnal szabadlábra helyezték. A megdöbbentően enyhe ítéletet annak köszönheti, hogy Zacher Gábor toxikológus szakértői véleménye szerint bár az ütközéskor még ott volt nyomokban a kokain a szervezetében, ám az már nem befolyásolta a vezetési képességét.

Igazságszolgáltatásról nem igazán beszélhetünk a Halgas Tibor halálát okozó drogos taxis, H. Szilveszter ügyében, legfeljebb jogszolgáltatásról, hiszen mind a nyomozás, mind a tárgyalás a törvényeknek megfelelően zajlott.

A Budapesti XVIII – XIX. Kerületi Bíróság ítélete azonban döbbenetes. Mindössze két év fogházra ítélték a taxis, nem jogerősen. Mivel a büntetés zömét már letöltötte a letartóztatása alatt, így kedden azonnal szabadlábra helyezték. Pedig bizonyított, hogy kokain volt a szervezetében a baleset idején, valamint hogy az eljárás alatt egyszer már megszökött.

Emlékezetes, 2020. február 4-én edzésről tartott haza családjához Halgas Tibor, a Ferencváros volt labdarúgója – aki a 2000–2001-es bajnokcsapatnak is a tagja volt -, a Pilisi LK  edzője. H. Szilveszter a Főtaxihoz tartozó MB Elit Taxi járművét vezette taxisofőrként a ferihegyi repülőtérre vezető úton. A taxis a megengedett sebességet mintegy kétszeresével túllépve váratlanul előzni kezdett, amit nem tudott befejezni és frontálisan belevágódott taxijával a szabályosan közlekedő Halgas Tibor Mazdájába.

Az edzőnek esélye sem volt a baleset elkerülésére, mint ahogy a túlélésre sem: a roncsba szorulva azonnal meghalt.

H. Szilveszter ellen halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt indult nyomozás, majd emiatt emeltek vádat is ellene. Mind a rendőri intézkedés során alkalmazott gyorsteszt, mind a későbbi vérvizsgálat azt igazolta, hogy kokaint fogyasztott, mielőtt autóba ült.

A taxis ellen több mint negyven közlekedési szabálysértés, egyebek mellett ittas vezetés miatt folyt büntetőeljárás, a tragédia előtti hónapokban pedig bevonták a jogosítványát, és eltiltották az autóvezetéstől. Ráadásul H. Szilveszter házi őrizetét még 2020-ban feloldotta a bíróság, mire a taxis megszökött, Németországban fogták el és hozták haza.

A bíróságon Zacher Gábor toxikológus szakvéleményét elfogadva hoztak ítéletet és helyezték szabadlábra H. Szilvesztert. Az első toxikológiai szakvélemény szerint kokain bomlásterméke volt kimutatható a taxisofőr szervezetében. A szakértő szerint a terhelt a mintavételt megelőző 8-12 órával korábban fogyaszthatott a kábítószerből, ezért annak hatása a baleset idején még fennállhatott. Ezt az állítást kérdőjelezte meg a védelem. Zacher a védelem álláspontját erősítette, amikor kimondta: a vádlott a baleset előtt 16 órával fogyaszthatott kokaint, ami nyomokban megmaradt a szervezetében, ám már nem befolyásolta a vezetési képességét. Ezzel a minősítés – hogy bódult állapotban vezetett – semmissé vált.

A vádlott és védője nem fellebbezett az ítélet ellen, ám az ügyészség súlyosítást indítványoz, így az ítélet nem jogerős.

Az ügyész egyébként perbeszédében 7 év szabadságvesztés kiszabását és a járművezetéstől való végleges eltiltást indítványozott. Ehhez képest és az állampolgárok igazságérzete szerint is nevetségesen kevés az elsőfokú ítélet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató