2024. június 25. - Vilmos
EUR : 395.49
USD : 369.13
Időjárás ikon29°17°

A belga kormányfő feljelentést tett egy rádiós műsorvezető ellen, aki a miniszterelnök "levadászására" biztatta hallgatóit

A műsorvezető szerint a biztonsági intézkedések ellenére látható, hogy meg lehet ölni egy miniszterelnököt, "ezért azt mondanám, hogy hajrá".

Alexander De Croo belga miniszterelnök feljelentést tett a flamand Waregem 1 rádió egyik műsorvezetője ellen, aki egy szerdai adásban arra biztatta hallgatóit, hogy “vadásszák le” a miniszterelnököt - írja a La Libre Belgique című belga napilap.

A műsorvezető a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merényletről szóló hír beolvasását követően tette a megjegyzést, arra biztatva hallgatóit, hogy próbáljanak szerencsét “a biztonsági intézkedések ellenére”.

A műsorvezető a belga kormányfőre utalva műsorában azt mondta: a biztonsági intézkedések ellenére látható, hogy meg lehet ölni egy miniszterelnököt, “ezért azt mondanám, hogy hajrá”.

Alexander De Croo hivatalán keresztül közzétett üzenetben azt írta: “míg a véleménynyilvánítás szabadsága szent, az erőszakra való felszólítás büntetendő, és a műsorvezető arra bátorította hallgatóit, hogy cselekedjenek”.

A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta megszaporodtak a politikusokkal szembeni erőszakos megszólalások, Donald Tusk lengyel kormányfő is beszámolt arról nemrég, hogy halálosan megfenyegették.

A miniszterelnöki hivatal közölte továbbá: a kormányfő folytatja kampányát a június 9-én esedékes belga parlamenti választások előtt.

A rádiócsatorna közleményt tett közzé honlapján, amelyben bejelentették: “azonnali hatállyal felfüggesztette” alkalmazottját, és elítéli a “nem megfelelő megjegyzéseket”.

Hozzátették, egy rosszul elsült viccről volt szó, azonban a Waregem 1 úgy véli, hogy kollégájuk rosszul ítélte meg úgy az időzítést, mint a kontextust, a kijelentést nem lett volna szabad megtenni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató