2024. június 22. - Paulina
EUR : 396.43
USD : 369.91
Időjárás ikon34°20°

„Kína lábtörlője” - Magyarországot kritizálta az amerikai politikus

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője csütörtöki felszólalásában kritizálta az Orbán-kormányt, amiért "jó kapcsolatot ápol az USA stratégiai és gazdasági ellenfeleivel".

Kemény kritikát fogalmazott meg Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője Magyarországgal szemben – vette észre a telex.hu. „Orbán Viktor kormánya a legnagyobb európán kívüli kereskedelmi partnerévé tette Kínát. Széleskörű bűnüldözési jogköröket adott Pekingnek, hogy magyar földön üldözze a másként gondolkodókat” – mondta.

Megjegyezte, hogy pártja értékeli, hogy az Orbán-kormány hajlandó megkérdőjelezni az EU döntéseit, és hogy hajlandó kiállni a konzervatív értékekért, de fontosnak tartja, hogy nem koncentrálhatnak csak a közös értékekre, a szövetségesek céljait és érdekeit is figyelembe kell venniük.

„Kína növekvő budapesti befolyása intő jel kéne, hogy legyen mindenki számára, aki komolyan aggódik a Kínával folytatott stratégiai verseny miatt” – jelentette ki McConnell. hangsúlyozta: nem nézik jó szemmel, hogy a magyar kormány jóban van az orosz vezetéssel, ahogy az sem, hogy „Magyarország hajlandó Kína európai lábtörlőjeként szolgálni”.

„Egy NATO-tagállam, ami egy orosz neoszovjet imperialista rajongója... Egy európai nemzet, ami vörös szőnyeget terít egy kommunista rezsim nagyobb mértékű rablása, kényszerítése és kémkedése elé... Amerikának nem innen kellene külpolitikai iránymutatást szereznie” – fogalmazott a politikus. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató