2024. június 17. - Alida, Laura
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon28°17°

Orbán Viktor: Továbbra is hiszünk abban, hogy Európa egyet jelent a békével

Mindenkit szíven ütött a merénylet és megrendült. A merényéket ténye mindig meglepő, de az a tény, hogy Európában az erőszak szintje nő, nem lep meg senkit – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. 

A miniszterelnök elmondta, hogy terrortámadások voltak az elmúlt években Európában, majd jött a háború és megkezdődött Európa átdolgozása, hogy békepártiból háborúpártivá váljon. Közép-Európa egy kockázatos terep, Orbán Viktor még jól emlékszik arra, amikor Zoran Djindjicet lelőtték.

Radikálisan megváltozott mostanra Európa álláspontja

– húzta alá.

Jelezte, hogy az európai vezetők már arról egyeztetnek, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába.

Az erőszak a mindennapok részévé vált. Ez egy kitapintható folyamat Európában – rögzítette a kormányfő. Kiemelte, hogy az EU elő számú küldetése a béke megteremtése, ezért lett a tagja Magyarország is. "Egy ilyen merénylet után erős hit kell ahhoz, hogy ezt a meggyőződést fenntartsuk – jegyezte meg Orbán Viktor, de a magyar jobboldal továbbra is hisz abban, hogy Európa egyet jelent a békével.

Nagyon kellett volna egy békepárti Szlovákia, ugyanis északi szomszédunk a választások után elindult a béke útján. Ez nagyon sokat segített nekünk, ezt a támaszt most elveszítettük – tájékoztatott. A miniszterelnök elmondta: eddig a Vatikán, Magyarország, és Szlovákia voltunk a béke pártján, de a Vatikán nem szavaz az unióban, így Magyarország gyakorlatilag egyedül maradt.

Nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött. Nagykutyák érdekeltek abban, hogy ez a háború folytatódjon, sőt, hogy kiterjedjen

– fogalmazott Orbán Viktor.

A kormányfő szerint az, hogy egy merénylő a szlovákok békepárti folyamatának keresztbe tett, egybe esik egyes háborús fejleményekkel. A háborúpártiak tárgyalnak egymással. A Soros-birodalom vezetője és az amerikai külügyminiszter is Kijevbe látogatott nemrég. Egyre több pénzt akarnak odaadni. Magyarország harcolt, hogy a magyarok pénze ne kerüljön Ukrajnába, de ettől még küldünk pénzt közös uniós hitel keretében. 

Emellett NATO ukrajnai missziót szerveznek. Ez egy védelmi szövetség, ennek nem szabadna misszióban gondolkodnia – jelentette ki Orbán Viktor, akinek rossz érzése van a NATO misszió tervétől.

Mindent el kell követni, hogy Magyarországot ne húzzák bele a háborúba. 100 milliárd dollárt akarnak erre a missziróra költeni, tönkre fogunk menni ebben. Az emberéleten túl a gazdaság is szenved ebben a helyzetben, és a háború tönkreteszi nemzedékek munkáját – mondta Orbán Viktor.

A harctéri megoldások erőltetése helyett vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz – jegyezte meg.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy még a választások előtt Magyarországra jön a NATO főtitkára.

Emlékeztetett arra is, hogy Tisza István kívül akart maradni az első világháborúból, mert tudta, hogy hatalmas a kockázat. Orbán Viktor azt mondta, hogy a napokban ő is újra fellapozta a történelemkönyveket, és mindkét világháború előzményei tanulságosak a mostani helyzetben.

Emlékeztetett: Horthy Miklós is ki akart maradni a háborúból, aztán a németek belenyomták. Az elődeinknek ez nem sikerült. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy nekünk sikerüljön – mondta.

Ha a közeledő választásokon megadják a kormánypártoknak a kellő támogatást a magyarok a nemzetközi szintéren, akkor az erősíteni fogja a pozíciónkat a miniszterelnök szerint. A kormányfő úgy véli, a magyaroknak egységet kéne mutatniuk a kérdésben, de ez nehéz, mert a külföldről támogatott baloldal háborúpárti.

„A vezetőknek fontos hogy ne szálljon inába a bátorsága. A külügyminiszter jól áll, egyelőre még én is tartom a vonalat. Robert Fico most kiesett, de keresünk új szövetségeseket” – mondta. Hozzátette: van diplomáciai mozgástere a magyar kormánynak ebben a kérdésben. 

A kormányfő elmondta: 20 évvel ezelőtt volt kínai elnök utoljára Magyarországon a mostani látogatás előtt, ezalatt a 20 év alatt Kína gazdasági ereje megduplázódott, miközben unió pedig elveszítette a gazdasági erejének 20 százalékát. A világgazdasági össztermékének akkor 9 százalékát adták a kínaiak, most olyan 20 százalékot.

Mi akkor 19 százalékát adtuk, most 14,5 környékén vagyunk – utalt Európára.

A miniszterelnök szerint ráadásul nem csak a mennyiségek változtak meg, hanem a minőség is. Sok technológiában nem a nyugat, hanem a kelet jár élen.

Orbán Viktor jelezte: ma ott tart a világgazdaság, hogy nemcsak a Nyugat dominál, hanem a Kelet is. Kína számos területen az élre tört. Nekünk az az érdekünk, hogy a legjobb technológia Magyarországra jöjjön, amit Kínától meg lehet szerezni – ismertette a kormányfő. Mint mondta, azt akarják, hogy Magyarország  a nyugati és a keleti technológiák találkozási pontja legyen.

Kiemelte, hogy sikerült kiszabadítani a keleti kapcsolatainkat az ideológiai és történelmi fogságból, továbbá elmondta, hogy ha Magyarország nem akar lemaradni, akkor csúcstechnológiára van szüksége hazánknak. Jelezte, hogy a kínai elnök budapesti látogatása hatalmas lépés volt előre, és emlékeztetett arra is, hogy Hszi Csin-ping meghívta Magyarországot, hogy vegyünk részt a kínai gazdaság modernizálásában. A kormányfő szerint ez hatalmas lehetőség.

A magyar kormány az együttműködés mellett teszi le a voksát, amivel a többséghez tartozunk a világban. Ne legyünk balekok, mások óvatosságról beszélnek, miközben a legagresszívabb gazdasági előnyomulást mutatják be

– jegyezte meg a miniszterelnök az interjú végén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató