2024. június 25. - Vilmos
EUR : 395.49
USD : 369.13
Időjárás ikon29°17°

Megöltek három külföldi turistát Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Négy másik külföldi és három afgán állampolgár megsebesült, amikor a fegyveresek tüzet nyitottak - közölte Abdul Mateen Qani, a belügyminisztérium szóvivője, aki szerint négy embert őrizetbe vettek.

A turisták állampolgárságát és a támadók kilétét az afgán hatóságok hivatalosan nem közölték. Egy kórházi illetékes szerint a három halott külföldi spanyol, a sebesültek pedig norvég, ausztrál, litván és spanyol állampolgárok.

Az áldozatok állampolgárságát a spanyol külügyminisztérium is megerősítette. A tárca szóvivője péntek este közölte, hogy az áldozatok között spanyol állampolgárok is vannak. Hozzátette, hogy a pontos számukat még nem erősítették meg.

A hegyvidéki Bamiján tartomány szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Itt találhatók a két óriási Buddha-szobor maradványai, amelyeket a tálibok az előző uralmuk idején 2001-ben felrobbantottak.

Bamiján tartományt többségében a síita hazara közösség tagjai lakják. Gyakran támadnak rájuk a szunnita Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei, általában járművek ellen követnek el pokolgépes támadást.

A pénteki támadás az egyik legsúlyosabb merénylet volt külföldi állampolgárok ellen, amióta a tálibok 2021-ben ismét hatalomra kerültek.

 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató