2024. június 12. - Villő
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Putyin: Oroszország nem fog engedni Ukrajna és nyugati támogatói ultimátumainak

Oroszország nem fog engedni Ukrajna és nyugati támogatói ultimátumainak, mivel diplomáciai úton próbálják elérni azt, amit katonai úton nem sikerült – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök.

Június közepén Svájc ad otthont egy nemzetközi konferenciának, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgynevezett „békeformuláját” vitatják meg. Oroszországot kizárták az eseményről.

Putyin pénteken újságíróknak nyilatkozva megismételte, hogy Moszkva a közelgő eseményt Kijev és a Nyugat puszta cselének tartja.

„A lehető legtöbb országot akarják összegyűjteni, mindenkit meg akarnak győzni arról, hogy a legjobb javaslat az ukrán fél feltételei, majd ultimátum formájában elküldik nekünk” – mondta.

„Így lehet komolyan tárgyalni? Biztosan nem”.

Oroszországnak és Ukrajnának volt egy előzetes megállapodása egy 2022-es békemegállapodásról, amely mindkét fél számára előnyös lett volna – jegyezte meg Putyin.

De miután az általános feltételekről tárgyaltak, Kijev visszakozott, és kijelentette, hogy ehelyett katonai győzelemre törekszik. Az a kísérlet, hogy követeléseit Moszkvára kényszerítse, ugyanúgy kudarcot fog vallani, mint ahogy az a kísérlet is kudarcot vallott, hogy Oroszországnak „stratégiai vereséget” okozzon – ígérte Putyin.

Az Isztambulban kötött megállapodások egy jövőbeli békeszerződés alapjául szolgálhatnak – mondta az orosz vezető. Az Ukrajnának a dokumentumban szereplő előnyöket a kijevi fél javasolta, feltehetően nyugati egyetértéssel, ha nem is szerzői jóváhagyással – vetette fel Putyin.

Ugyanakkor minden jövőbeli megállapodásnak „figyelembe kell vennie a helyszíni realitásokat”

– tette hozzá.

A 2022-es béketárgyalások összeomlását követően Ukrajna négy régiójában népszavazást tartottak, amelyen elsöprő többséggel szavaztak a Kijevtől való elszakadás és az Oroszországhoz való csatlakozás mellett.

Az ukrán „békeformula” követeli a négy régió és a Krím visszatérését, amely 2014-ben az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott, háborús jóvátételt, bíróságot az orosz vezetésnek, valamint hosszú távú globális támogatást az ország helyreállításához. Putyin ezt „kívánságlistának” nevezte, nem pedig a tárgyalások komoly alapjának.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató