2024. június 25. - Vilmos
EUR : 395.49
USD : 369.13
Időjárás ikon29°17°

A moldáv ellenzék aláírást gyűjt az EU-csatlakozás ellen

A Győzelem ellenzéki összefogás megkezdte hétfőn kampányát az európai uniós csatlakozásról kiírt népszavazásra Moldovában, a blokk elutasítja az uniós tagságot – közölte Ilan Shor emigrációban élő üzletember, a pártcsoport egyik vezetője.

A moldovai alkotmánybíróság nemrég hagyta jóvá, hogy az ország uniós csatlakozásáról szóló referendumot az elnökválasztással egy napon, október 20-ra tűzzék ki. Az ellenzék élesen bírálta ezt, mondván, hogy a második mandátumért induló Maia Sandu államfő ettől várja népszerűségének növelését. A Győzelem a Maia Sandu vezette Cselekvés és Szolidaritás Pártjának (PAS) ellenzékeként alakult meg egy hónappal ezelőtt.

A Győzelem, megkezdte a Stop EU! kampányát Moldova városaiban és településein. Felléptem a találkozókon, és örültem a visszajelzéseknek: a velünk hasonlóan gondolkodók osztják azon véleményünket, hogy az európai uniós csatlakozás kulturális identitásunk és Moldova függetlenségének elvesztéséhez vezet

-hangsúlyozta az immár betiltott, nyíltan oroszbarát Sor párt vezetője Telegram-oldalán.

Shor úgy vélekedett, hogy az uniós csatlakozás tönkretenné Moldova legfontosabb ágazatát, a mezőgazdaságot. “Az EU mezőgazdasági termelésünk végső csődjét jelentené. Üzleteink már most tele vannak importált termékekkel. A mi termékeink viszont nem kellenek az uniós piacokra. EU-szerte gazdák tüntetnek. Ki várja ott a moldovaiakat gyümölcseikkel és zöldségeikkel?” – hívta fel a figyelmet. Úgy vélte, Moldova számára az egyetlen életképes alternatívát az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz való csatlakozás jelentené.

Ez csak javítani fog Moldova gazdasági helyzetén, és tiszteletet is kihív majd a moldovaiak irányában az ország régi szövetségesei részéről

-tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató