2024. június 12. - Villő
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Görögországban eddig tartott a türelem: kitoloncolják a palesztinpárti tüntetőket

Összesen 28 görög és külföldi állampolgárt vettek őrizetbe az Athéni Egyetem jogi karát elfoglaló palesztinpárti tiltakozás során.

Görögország kiutasít kilenc európai állampolgárt az országból, akiket egy Athénban szervezett palesztinpárti tüntetés során vettek őrizetbe – közölték hétfőn a gyanúsítottak ügyvédei. A görög rendőrség összesen 28 görög és külföldi állampolgárt vett őrizetbe az Athéni Egyetem jogi karát elfoglaló palesztinpárti tiltakozás során a múlt héten. 

A gyanúsítottak tagadták, hogy bármilyen jogsértést követtek volna el.   

Az őrizetbe vettek közül a görög állampolgárokat május 28-ára kitűzött tárgyalásukig szabadlábra helyezték, azonban a brit, francia, olasz és spanyol állampolgárságú tüntetők a kitoloncolásukig őrizetben maradnak. A külföldi tüntetők ügyvédei közleményben tudatták, hogy védenceik ellen kiutasítási végzést adtak ki, amely egyben azt is megakadályozza, hogy részt vegyenek a tárgyalásukon. Az őrizetbe vett külföldiek közül két, Görögországban dolgozó és élő gyanúsított ügyvédje közölte, hogy védenceik várhatóan fellebbeznek a döntés ellen, egyikük „önkényesnek és törvénytelennek” nevezte védencének kitoloncolását. Az athéni vezetés 2019-ben hatályon kívül helyezte azt a törvényt, amely megtiltotta a rendőrség számára az egyetemekre való belépést. A törvényt a 1973-as athéni diáklázadás „örökségeként” alkották meg a diáktüntetések és a gondolatszabadság védelmében.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató