2024. június 25. - Vilmos
EUR : 395.49
USD : 369.13
Időjárás ikon29°17°

Megszületett az első ítélet a Fico-merénylettel kapcsolatban

Letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, aki egyetértését fejezte ki a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylettel. Egy másik férfit a politikusok elleni fenyegetések miatt vettek őrizetbe.

Gyorsított eljárásban három hónapos letöltendő szabadságvesztésre ítélt egy férfit, Ivan C.-t a besztercebányai járásbíróság.

A férfi május 16-án, a merénylet utáni napon, a meglőtt miniszterelnököt kezelő besztercebányai Roosevelt kórház előtt olyan dolgokat kiabált, amivel egyetértését fejezte ki a merénylettel, például „dögöljön meg”, „fejbe kellett volna lőni”.

Őrizetbe vettek egy másik férfit is, mert megfenyegette a belügyminisztert és két parlamenti képviselőt – számol be róla a Ma7 szlovákiai magyar nyelvű hírportál.

Szerdán, a kormányülés előtt ül össze Szlovákia biztonsági tanácsa, hogy megvitassa a miniszterelnök elleni merényletet és annak következményeit. Mint arról beszámoltunk, felmerült annak lehetősége, hogy a merénylő az első hírekkel ellentétben mégsem magányos farkas lehetett.

Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes szerint az információk összegzése után a biztonsági tanács intézkedéseket készít elő a stratégiai jelentőségű intézmények védelmére.

A hét folyamán összehívják a parlament védelmi bizottságát is, hogy a képviselők részletesebb információkkal lássák el a képviselőket – írja a portál Tibor Gasparra, a bizottság elnökére hivatkozva.

Mint arról korábban beszámoltunk, a 71 éves lévai Juraj Cintula volt az, aki fegyvert ragadott és lelőtte Ficót. Vallomásában elismerte tettét, a szlovák író azzal indokolta a támadást, hogy nem értett egyet a kormány politikájával.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató