2024. június 25. - Vilmos
EUR : 395.49
USD : 369.13
Időjárás ikon29°17°

Szeptember közepéig kivonja az Egyesült Államok a csapatait Nigerből

Niger és az Egyesült Államok megállapodásra jutott az amerikai csapatok kivonásáról a nyugat-afrikai országból, a folyamat már megkezdődött és szeptember 15-ig befejeződik – közölték közös nyilatkozatukban.

Niger uralkodó juntája a múlt hónapban közölte az Egyesült Államokkal, hogy vonja ki közel ezer katonáját az országból – írja a Reuters. A tavalyi puccsig Niger kulcsfontosságú partnere volt Washingtonnak az afrikai Száhel-övezetben élő felkelők elleni harcban, akik több ezer embert öltek meg és több millió embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására.

Niger védelmi minisztériuma és az Egyesült Államok védelmi minisztériuma között ötnapos bizottsági ülés után létrejött megállapodás garantálja az amerikai csapatok védelmét a kivonásukig, és olyan eljárásokat határoz meg, amelyek megkönnyítik az amerikai személyzet be- és kilépését a kivonulási folyamat során.

„A nigériai védelmi minisztérium és az amerikai védelmi minisztérium emlékeztet a nigériai és az amerikai erők közös áldozatvállalására a terrorizmus elleni küzdelemben, és üdvözli a fegyveres erők kiépítésére tett kölcsönös erőfeszítéseket.

Az amerikai erők kivonása Nigerből semmilyen módon nem befolyásolja az Egyesült Államok és Niger közötti kapcsolatok folytatását a fejlesztés területén.

Emellett Niger és az Egyesült Államok elkötelezettek a folyamatos diplomáciai párbeszéd mellett, hogy meghatározzák kétoldalú kapcsolataik jövőjét” – áll a közös nyilatkozatban.

Niger döntése, hogy az amerikai csapatok kivonását kéri, egy március közepén Niameyben tartott találkozót követően született meg, amikor magas rangú amerikai tisztviselők aggodalmukat fejezték ki olyan kérdések miatt, mint az orosz erők várható érkezése és az Iránról szóló jelentések, amelyek szerint Irán nyersanyagokat, köztük uránt keres az országban.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató