2024. június 17. - Alida, Laura
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon28°17°

Biden: ami Gázában zajlik az nem népirtás

Joe Biden amerikai elnök visszautasított minden olyan elképzelést, hogy Izrael Gázában zajló katonai műveletét népirtásnak lehetne nevezni, és megismételte Washington támogatását a Hamász felszámolására irányuló nyugat-jeruzsálemi törekvésekhez, amikor a Fehér Házban a zsidó amerikai örökség hónapjának rendezvényét tartották.

Karim Khan, az Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn „háborús bűnökkel és emberiesség elleni bűncselekményekkel” vádolta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Yoav Gallant védelmi minisztert – valamint Jahja Szinvar, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri és Ismail Hanijeh Hamász-vezetőket. A Fehér Házban később a nap folyamán Biden elnök elítélte az ICC lépését, valamint az ENSZ Nemzetközi Bíróságának külön állításait, amelyek szerint Izrael gázai akciói népirtásnak minősülhetnek.

„Hadd legyek világos, a Nemzetközi Büntetőbíróság Izraellel szembeni állításaival ellentétben, ami most történik, az nem népirtás. Ezt elutasítjuk”

– mondta Biden.

Október 7-én a Hamász harcosai betörtek Izraelbe, amelynek következtében mintegy 1200 embert megöltek, 250-et pedig túszul ejtettek. Az izraeli kormány válaszul nagyszabású hadműveletet indított a Gázai övezetben, amely a palesztin enklávé egészségügyi minisztériuma szerint több mint 35 ezer ember halálát okozta, és csaknem 80 ezren megsebesültek. Izrael megfogadta, hogy addig folytatja az offenzívát, amíg a Hamászt teljesen fel nem számolja.
 
„Izrael mellett állunk, hogy kiiktassuk Szinvárt és a Hamász többi mészárosát” – mondta Biden hétfőn. „Azt akarjuk, hogy a Hamászt legyőzzük. Együttműködtünk Izraellel, hogy ez megtörténjen”.

Még januárban a Nemzetközi Bíróság, az ENSZ hágai székhelyű legfelsőbb bíróságának ideiglenes döntése arra kötelezte Izraelt, hogy tegyen lépéseket a népirtás megakadályozására és a gázai lakosság humanitárius körülményeinek javítására. A Dél-Afrika által tavaly év végén benyújtott kereset azzal vádolja Nyugat-Jeruzsálemet, hogy szisztematikus háborús bűnöket követ el a palesztin civilek ellen a térségben. Írország márciusban bejelentette, hogy támogatja Pretoria keresetét, és „a nemzetközi humanitárius jog tömeges, kirívó megsértésének” nevezte Izrael gázai akcióit. A múlt héten Egyiptom is felszólította Izraelt, hogy „teljesítse megszálló hatalomként fennálló kötelezettségeit”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató