2024. június 17. - Alida, Laura
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon28°17°

The Economist: Zelenszkij üvöltözött a tábornokaival

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, hogy tábornokai eltitkolják előle az igazságot, ezért kiabálni kezdett velük – állítja egy kormányzati forrásra hivatkozva a The Economist.
Az elnök állítólagos dühkitöréseit egy hétfői jelentésben említették a Harkovi területen kialakult helyzetről, ahol az orosz erők az elmúlt hónapban jelentős előnyre tettek szert. A brit lap szerint az ott állomásozó ukrán csapatok dühösek a fejlemények miatt, és az okokról egymással versengő elméletek vannak.

Egyesek az Egyesült Államokat és szövetségeseit hibáztatják az elégtelen és késői segítségért, nem úgy, mint maga Zelenszkij, míg mások „azt gyanítják, hogy a hozzá nem értés, vagy akár az árulás játszott jelentősebb szerepet”. Vannak olyan „összeesküvés-elméletek” is, amelyek szerint kijevi és washingtoni politikusok összeesküvést szőttek.

Denisz Jaroszlavszkij, egy helyi parancsnok, aki országos címlapokra került azzal, hogy arról panaszkodott, hogy az orosz előrenyomulást megakadályozni hivatott erődítmények valójában nem léteznek, azt mondta a The Economistnak, hogy Zelenszkijt „forró víz alatt tartják” – vagyis tanácsadói megnyugtató hazugságokat mondanak neki.

Az Economist névtelen kormányzati forrása szerint az elnök összeütközésbe került az ukrán tábornokokkal, miután állítólag úgy érezte, hogy nem a teljes igazságot kapja a fronthelyzetről.

Zelenszkij feszült viszonyáról a katonai vezetéssel, amely állítólag abból fakad, hogy politikai céljait a katonai célok elé helyezi, korábban már beszámolt az ukrán és a nemzetközi média.

Decemberben az Ukrajinszkaja Pravda című lap azt állította, hogy az elnök aktívan aláássa Valerij Zaluzsnijt, aki akkoriban Ukrajna legmagasabb rangú tábornoka volt, Olekszandr Szirszkij javára.

„Úgy tűnik, Zelenszkijnek kétféle csapata van: a »jók«, amelyeket Szirszkij és más kedvencek irányítanak, és a »rosszak«, amelyeket Zaluzsnij vezet” – mondta a lapnak egy forrás. „Ez demoralizálja [Zaluzsnijt], és megakadályozza, hogy a hadsereg egészét irányítsa”.

Februárban az ukrán elnök kirúgta Zaluzsnijt, és Szirszkijt nevezte ki helyére.

A Time magazin által tavaly novemberben Zelenszkijről közzétett profil szerint az elnöknek az Oroszország feletti harctéri győzelemre való kompromisszummentes törekvése „a messianizmus határát súrolja”, és ez egyes tisztekkel ellentétbe hozta őt.

Egy katonai tisztviselő leírta, hogy az elnöki hivatal egy alkalommal közvetlen parancsot adott egy terepen lévő egységnek, hogy „foglaljon vissza” egy bizonyos várost, és erre azt a választ kapta: „Mivel?” Az egységnek sem fegyvere, sem katonája nem volt – magyarázta a forrás.

 

(Oroszhirek.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató