2024. június 16. - Jusztin
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon26°13°

Dobrev Klára: Sulyok Tamás egy köztörvényes bűnöző

„Hosszú hetek kutatómunkája után minden részletre kiterjedő bizonyítékokkal mutatom be azt, hogy Magyarország köztársasági elnöke ügyvédként magyar termőföldeket játszott át külföldi kézre” – jelentette be Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője élő Facebook-videóban.

Kálmán Olga DK-s parlamenti képviselő azt mondta, kétségbevonhatatlan bizonyítékok vannak a kezükben.

Dobrev azt mondta, a csongrádi földmaffia egyik figurája volt Sulyok Tamás ügyvédként, és törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldet külföldieknek. A magyar termőföldek külföldi kézre juttatása mindig is bűncselekmény volt, de 2014-ben éppen az Orbán-kormány tette ezt külön tényállássá a Btk.-ban.

Dobrev szerint Szeged környékén több mint 1000 hektár termőföldet érintett a földmaffia üzlete, ennyi földet segített 3-4 ügyvéd külföldi kézre juttatni: egyikük az ajándékozást, a másik a kölcsönszerződést ellenjegyezte.

Egyikük volt Sulyok Tamás – mondta Dobrev, aki szerint Sulyok segítségével osztrákoké lett a magyar termőföld.

Dobrev egy 103 hektáros termőföldet emelt ki. A területet előbb egy Gyuris Gyula Ernő nevű stróman vette meg, majd Sulyok Tamás segítségével Kocsis Lászlónak ajándékozta a földet – mondta Dobrev. Kocsis aztán rögtön kötött egy kölcsön- és jelzálogszerződést azoknak a külföldieknek az Agronómia Kft. nevű cégével, akik törvényesen nem szerezhették volna meg a területet: Franz Kirchmayr, Ernst Kirchmayr és Alois Kirchmayr. A tulajdonosokkal haszonbérleti szerződést is kötöttek, ezen a szerződésen is Sulyok Tamás aláírása szerepelt.

Kiemelte, hogy a haszonélvezeti jog és a jelzálog együttes bejegyzése gyakorlatilag kettős biztosíték volt, hogy a magyar termőföldet szerző külföldi azzal is bebiztosítsa magát, hogy mindkét jog az övé legyen, így a törvénytelenül szerzett földet már senki sem tudja elvenni. A cég osztrák tulajdonosainak magyarországi kézbesítési megbízottja Sulyok volt – mondta Dobrev.

Dobrev szerint ez azt jelenti, hogy a szerződést megkötő felek pontosan tudták, hogy törvényt sértenek, hiszen le is írták, a külföldiek a föld árát stikában ki is fizették (szénavásárlás), és a külföldiek arra is bebiztosították magukat, hogy ha változik a törvény, vagy elhunynak a strómanok, a föld akkor is az övék maradjon.

Felszólította Sulyok Tamást, hogy mondjon le, majd bejelentette, hogy akár megteszi ezt, akár nem, ő csütörtökön az ügyészségen átadja az iratokat, majd 10:30-kor a sajtónak is átadja a papírokat az ügyészség épülete előtt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató