2024. június 16. - Jusztin
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon26°13°

Fico elleni merénylet: a Meta törölte az elkövető Facebook-fiókját

A Meta törölte Robert Fico szlovák kormányfő feltételezett merénylőjének Facebook-fiókját – közölte a vállalat helyi idő szerint kedd este. A szlovák kormányfőt négy lövés érte közvetlen közelről múlt szerdán egy kihelyezett kormányülés után.

Még kórházban van, de már nincs életveszélyben.

Szlovák politikusok vasárnap azt mondták, elképzelhető, hogy a feltételezett merénylő nem egyedül követte el a bűncselekményt, ahogyan eleinte gondolták, aminek egyike oka, hogy a fiókját és az üzeneteit a támadás után valaki törölte.

A Facebookot üzemeltető Meta arról számolt be, hogy a vállalat törölte a gyanúsított fiókját még a támadás napjának estéjén, és erről tájékoztatta a szlovák hatóságokat, amelyekkel kapcsolatban áll és együttműködik. Ezt a szlovák médiafelügyelet is megerősítette.

Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy ki kell vizsgálni, hogy voltak-e az elkövetőnek bűntársai, illetve tagja volt-e olyan csoportnak, amelynek tagjai merénylet elkövetésére buzdíthatták egymást. Sutaj Estok szerint továbbra is az a valószínűbb forgatókönyv, hogy a merénylőnek voltak segítői.

Megígérhetem, hogy mindent ki fogunk vizsgálni”

– szögezte le a szlovák belügyminiszter.

Az ügyészség által csak Juraj C.-ként azonosított gyanúsított 71 éves, korábban biztonsági őrként dolgozott egy bevásárlóközpontban és amatőr költőként három verseskötetet adott ki.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató