2024. június 16. - Jusztin
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon24°18°

Republikon: Karácsony a főpolgármester-választás fő esélyese, Szentkirályi a második

A kutatóintézet szerint Karácsonynak a győzelme esetén kevésbé egységes közgyűléssel kell majd együtt dolgoznia, mint 2019-től mostanáig.

A főpolgármester-jelöltek támogatottságát mérte meg a Republikon legfrissebb kutatásában, amely 800 fő telefonos megkérdezésével készült május 7. és 10. között.

A felmérés eredményei szerint Karácsony Gergely a választás fő esélyese, ugyanis Budapest teljes lakosságának pártpreferenciáit tekintve a regnáló főpolgármester támogatottsága 34 százalék, 9 százalékponttal megelőzve a Fidesz–KDNP jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát, aki 25 százalékos támogatottsággal bír. Az LMP által támogatott Vitézy Dávid a teljes népességben 21 százalékon áll, a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András pedig mindössze a szavazatok 2 százalékát birtokolja. A bizonytalanok aránya 16 százalék.

A kutatásból az is kiderült, a választási részvételi hajlandóság 81 százalékos, amelyből 64 százalék biztos szavazónak gondolja magát.

A kérdésre válaszolók körében, akik megneveztek egy főpolgármester-jelöltet, Karácsony Gergely 40 százalékos támogatottsággal bír. Ezzel 10 százalékponttal vezet Szentkirályi Alexandra előtt, akire a válaszadók 30 százaléka szavazna. Vitézy Dávid a választók körében 25 százalékos támogatottsággal rendelkezik, Grundtner András pedig 3 százalékossal.

A Republikon a kutatás alapján megállapította, hogy Vitézy Dávid nem igazán tudott szavazókat átvenni a Fidesztől, és Karácsonytól sem hódított el elég szavazót ahhoz, hogy Szentkirályi Alexandra legyen a favorit. Szentkirályival kapcsolatban azt írták, kitart mellette a fideszes választói réteg, de a kormánypártok nem állnak jól a fővárosban, így a saját táboron túl nem tudott új támogatókat szerezni.

Hozzátették, a Fővárosi Közgyűlés összetétele ugyanakkor a választási törvény módosításával és a Magyar Péter-féle Tisza Párt érkezésével nehezen jósolhatóvá vált, de ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, biztosan kevésbé egységes közgyűléssel kell majd együtt dolgoznia, mint 2019-től mostanáig.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató