2024. június 16. - Jusztin
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon24°18°

Poloska segítője szerint ő Johann Strauss zeneszerző ükunokája

Nem lett belőle nagy zenei karrier, most Magyar Péter mellett találta meg a helyét.

Mint ismert, Magyar Péter Gyulán kezdte meg országjárását, Strausznak (akinek eredeti neve valójában Kliegl Róbert) mint a Magyar helyi főemberének kulcsszerepe volt a szervezésben. Kiderült, többek között Strauszhoz köthetők Magyarék gyulai és békés vármegyei Facebook-csoportjai (adminisztrátor ezekben a csoportokban), de Strausz próbált segíteni Magyarék békés megyei elszállásolásában is. 

Strausz még a német közmédiának is mószerolta Magyarországot. Strausz közéleti szereplése nem újkeletű, ugyanis korábban Gyurcsány pártjának egyik eligazításán tűnt fel.

Magyar Péter rajongója még a '90-es években azt hangoztatta magáról, hogy ő nem más, mint Johann Strauss világhírű zeneszerző ükunokája, erre hivatkozva próbált haknikkal házalni, több koncertet is hirdetett ezen felbuzdulva.

Információink szerint Kliegl azért változtatta nevét Strauszra, hogy még hihetőbb legyen története.

1999-ben Strauszról így írtak a békés megyei népújságban:

a vendégek csalódottan állapították meg a város egyik szállodájában rendezett zongorakoncert után, hogy a „keringőkirály” Johann Strauss ükunokájaként beharangozott művész helyett valaki más lépett fel az esten.

Névváltoztatásával kapcsolatban Magyar Péter főembere kijelentette, a Nyírségben élő nagyapja nem sokkal a halála előtt árulta el neki, hogy valójában Johann Strauss leszármazottja, amit hosszú kutatással be is bizonyított. Az említett interjúban Strausz Róbert azt mondta, bár nincs nála a családfa, azonban a névváltoztatást a törvény értelmében csak eredeti okmányok megküldésével engedélyeznek a hatóságok.

Az 1999 decemberében készült interjúban az akkor zongoristaként haknizó fiatal férfi arra a kérdésre, hogy lehet az, hogy míg az osztrák művész, Johann Strauss két s-sel írja a nevét, addig ő hivatalos csak egy s-t használ, azt válaszolta,

"a Belügyminisztériumban csak magyarosított névre adnak engedélyt, de a dedikálásnál mindig két s-sel írom le a nevemet”.

Az egyik legszürreálisabb rész ezután következik, ugyanis Magyar Péter főembere azt mondta, származásának egyik legfőbb bizonyítéka, hogy a szakemberek a zenéjén látják Johann Strauss „kézjegyét”. A férfi szerényen megjegyzi, nem a meggazdagodás a célja, hanem Gyula zenei életének fellendítése, minden második héten koncertet ad és igyekszik megkedveltetni a klasszikus zenét a békés megyeiekkel. 

Én szimfóniákat szeretnék komponálni, méghozzá Beethoven szellemében. Ezért elhatároztam, a koncertjeim plakátjaira nem írom rá többet, hogy Strauss ükun­okája ad koncertet. Sokan csak ezért jöttek el, holott nem ez a célom” – tette hozzá.

A gyulai önjelölt zeneszerző beszámolt arról, felkereste a Bécsben élő Eduard Strausst, aki valójában Johann Strauss leszármazottja, ám ő „nagyon elutasítóan” fogadta, mert azt hitte, csak a családi vagyonból akar részesedni Strausz Róbert. Ez soha nem fordult meg a fejemben” – közölte.

Elmondta továbbá, választania kellett a zene és a család között, ezért nősülése, majd gyermeke születése után elvált. "Régi barátaimat is elvesztettem. A hírnév általában ellenségeket szül, ezzel meg kell tanulni együtt élni” - folytatta.

A politikával akkor még nem foglalkozó, önmagát Johann Strauss leszármazottjaként promózó Strausz elmondta, korábban szakács volt, ám a '99 decemberében készült interjú készültekor egy élelmiszerboltban dolgozott mint eladó. Mint fogalmazott, szabadidejében vagy a zongora előtt ül vagy tanul, mert szeretné megszerezni az érettségijét, hogy egyetemre mehessen. 

1999 szeptemberében is beszélt már a híres zeneszerzővel kapcsolatos rokonságáról Strausz, a Békés Megyei Napnak adott interjújában például arról beszélt, hogy egy álma van: egy óriási koncertet adni a fővárosban. A lapnak kicsit részletesebben beszélt arról, miért is gondolja, hogy ő Johann Strauss leszármazottja: mint fogalmazott, az Osztrák-Magyar Monarchia idején egy Sándor Mária nevű nyírségi nő Bécsbe látogatott rokonaihoz, ott azonban viszonyba bonyolódott a második feleségétől válófélben lévő híres zeneszerzővel, Johann Strauss-szal. 

A viszonyból gyermek született, aki Szilágyi Lászlóként látta meg a napvilágot. Máriát állapotosan vette el ura, magára vállalva a jövevényt, de az asszony még egy ideig levelezett az igazi apával. Lászlónak István nevű gyermeke az én anyai ágú nagyapám – mesélte, majd kijelentette, nem a név tesz egy embert naggyá, de valahol kötelez, mert én is építgetem a zenei pályámat.

A Hungaroton Records munkatársa a lapnak Sztrauszról elmondta, hónapokig várták a férfi megjelenését vagy legalábbis a pénzt, ugyanis a kazettájának kiadásával kapcsolatos számláját nem igyekezett rendezni.

"Különben négyszáz kazetta eladása senkit nem avat Strauss-szá”

– tette hozzá a kiadó munkatársa.

Strausz Róbert elindul az önkormányzati választáson. A Magyaroszági Régiókért Egyesület (MARÉG) gyulai jelöltje lesz, a szervezet kompenzációs listáján szerepel. Ez azért érdekes, mert a MARÉG elsőre civilnek tűnik, de közel sem független a Magyar Péter alelnökölte Tisztelet és Szabadság Párttól (TISZA Párt). A MARÉG az önkormányzati választáson induláshoz szükséges aláírásokat TISZA pártos pólóban gyűjtötte.

A következő fotón a MARÉG gyulai listájának második helyezettje, Mikóné Hirth Beáta szerepel Magyar Péter társaságában. Mikóné sem számít pártoktól független szereplőnek a gyulai közéletben, egyértelműen a Momentumhoz kötődik és több botránya is volt a városban.

A hölgy azzal tett szert országos ismertségre, hogy 2019-ben házi orvosi asszisztensként a rendelőben a betegeknek a férje önkormányzati választási szórólapjait osztogatta, vagy csempészte a receptek közé.

Tehát közpénzen, közalkalmazottként politizált. Ura, Mikó János ugyanis 2019-ben az MMM színeiben indult helyhatósági képviselőjelöltként. A második emlékezetes akciója a járvány első időszakára esett: O1G feliratú szájmaszkos szelfit posztolt magáról a közösségi oldalon.

Mikóné is indult egyébként előválasztáson, méghozzá a Momentum jelöltjeként a 2021-es baloldali előválasztáson, a DK-s Leel-Őssy Gábor azonban megverte őt.

(mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató