2024. június 16. - Jusztin
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon24°18°

Putyin aláírta a rendeletet: ez fog történni, ha ellopják az orosz vagyont

Az Egyesült Államokhoz kötődő szervezetek vagyonát fogják elkobozni, ha az amerikai kormány ellopja a befagyasztott orosz vagyont – derül ki a Vlagyimir Putyin orosz elnök által csütörtökön aláírt kártérítési rendeletből.

Az Egyesült Államok és szövetségesei az ukrajnai konfliktus miatt mintegy 300 milliárd dollárnyi orosz állami vagyont fagyasztottak be. A nyugati országok azt tervezik, hogy a pénzeszközökkel segítsék Kijev Moszkva elleni háborús erőfeszítéseit.

A Kreml által közzétett dokumentum egy olyan jövőbeli mechanizmust vázol fel, amely lehetővé tenné, hogy az Egyesült Államok által okozott károkat az USA saját vagy vele kapcsolatban álló szervezetek tulajdonában lévő vagyonnal kompenzálják.

Az orosz kormány és a központi bank felhatalmazást kapna arra, hogy az ilyen károk megtérítését orosz bíróságon keresztül kérje.

A vagyonukkal szembeni esetleges eljárásra az amerikai állampolgárok, illetve azok számíthatnak, akik az országban laknak, vagy akik ott végzik üzleti tevékenységük nagy részét, illetve ott termelik nyereségük nagy részét. Az ilyen „ellenőrzés alatt álló” személyek vagyona szintén felelősségre vonható lesz, függetlenül állampolgárságuktól és lakóhelyüktől.

A bíróság kártérítést nyújthat majd Oroszországban fizikailag jelen lévő ingatlanok, Oroszországban bejegyzett vállalkozásokban lévő részvények és tulajdonjogok formájában.

Egy kormányzati bizottság feladata lesz összeállítani azoknak a listáját, akiket kártérítésre lehet kötelezni.

Putyin rendelete négy hónapot ad a kormánynak arra, hogy előkészítse a mechanizmus jogi keretét, és a vonatkozó javaslatokat a parlament elé terjessze megfontolásra.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató