2024. június 16. - Jusztin
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon24°18°

Távozik a WEF éléről Klaus Schwab

Több, mint ötven év után távozik a Világgazdasági Fórum elnöki pozíciójából Klaus Schwab – annak a szervezetnek az elnöke, mely a svájci Davosban rendszeresen, évről évre összehozza a vezető politikusokat az egész világról. Az elmúlt 53 évben igazi üzletté vált, a tagok akár közel 700 ezer dollárt is befizetnek a tagságért. A WEF körül azonban nem túl nyugodt a légkör, június elején ugyanis egy népszavazásra kerül sor a településen, mellyel korlátozhatják a résztvevők számát a davosi konferencián.

Kihagyhatatlan konferenciává és 500 millió eurós üzletté változtatta a Világgazdasági Fórumot – így írt a Klaus Schwabról a Financial Times brit gazdasági lap. A WEF elnöke a szervezet megalapítása, 1971 óta vezette a fórumot, mely évről évre több, mint száz ország politikusait és vállalatait hozta össze a svájci Davosban.

A szervezet közleményében kiemelte, az átalakítások már 2015 óta zajlanak: „egy összehívó platformból a köz-magán együttműködés vezető globális intézményévé alakul” – tudatták.

Hozzátették: az átalakulás részeként a szervezet egy tervezett irányítási evolúción is átesett, az alapítók által irányított szervezetből olyanná alakult, amelyben az elnök és az igazgatóság teljes körű végrehajtói felelősséget vállal. 

Tervek szerint Schwab 2025 januárjáig – a következő davosi összejövetel előtt – távozik tisztségéből, a kuratórium elnöke lesz.

A WEF élére pedig Borge Brende, a szervezet igazgatótanácsának elnöke, volt norvég külügyminiszter kerül. A WEF 1971-ben jött létre, akkor még Európai Menedzsment Fórum néven működött, az elmúlt 53 évben pedig igazi üzletté vált. A vállalatok akár 658 ezer dollárt is befizetnek évente a tagságért, és a résztvevők további, hatalmas összegeket is szánnak az elszállásolásra.

Az alpesi Davosra pedig azért esett a választás, hogy a fórum résztvevői nyugodtan érezzék magukat, szabadon tudjanak beszélni a világot érintő ügyekről.

Az azonban kétséges, hogy a mintegy 11 ezer fős svájci település meddig maradhat a WEF fontos központja:

a kisváros ugyanis idén június 9-én népszavazást tart a lakosok számára.

A Politico brüsszeli hírportál értesülései szerint olyan módosításokat szavazhatnak meg, melyek értemében csak a hivatalos partnerek bérelhetnek épületeket, valamint húzhatnak fel újakat az alpesi településen – ezáltal viszont korlátozzák a résztvevők számát is. A kezdeményezés célja, hogy enyhítsék a forgalmi torlódásokat, valamint a városra és az infrastruktúrára nehezedő terhet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató