2024. június 13. - Anett, Antal
EUR : 394.66
USD : 367.23
Időjárás ikon19°13°

FSZB: az ukrán hírszerzés közvetlenül részt vett a moszkvai terrortámadásban

Több mint 20 embert vettek őrizetbe a Crocus City Hallban elkövetett terrortámadás ügyében – közölte Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója a FÁK-tagállamok biztonsági szervei és különleges szolgálatai vezetőinek tanácsának ülésén Biskekben.

„Jelenleg a merényletben részt vevők teljes körét állapítjuk meg. Már több mint 20 embert vettek őrizetbe, köztük a közvetlen elkövetőket és a bűntársakat” – mondta.

Az FSZB vezetője szerint a támadás négy résztvevői közül ketten nem sokkal a támadás előtt érkezett Törökországból Oroszországba. Az egyik őrizetbe vett személy beismerte, hogy március 4-én onnan érkezett. Elmondása szerint félmillió rubelt ajánlottak neki az emberölésért.

Egy másik vádlott, Faridun Samsziddin februárban Isztambulból posztolt fotókat az Instagramon. Nyolc fotó ugyanazon a napon – február 23-án – készült, és szinte mindegyik képen szerepel a földrajzi helymeghatározás: „Aksaray, Isztambul”. Van köztük egy fotó magáról Shamsziddinről, valamint olyan felvételek, amelyek állítólag a Fatih-mecsetben készültek.

A nyomozás során kiderült, hogy a terroristák felkészítését, finanszírozását, támadását és visszavonulását az interneten keresztül az Iszlám Állam „Horaszán” csoport afgán-pakisztáni övezetből származó harcosai koordinálták – tette hozzá Bortnyikov.

„A bevetés befejeztével a terroristák egyértelmű parancsot kaptak, hogy az ukrán határ felé haladjanak, ahol egy »ablakot« készítettek elő arról az oldalról”

– mondta.
 
Az FSZB igazgatója hangsúlyozta, hogy már most biztosra vehető, hogy az ukrán katonai hírszerzésnek közvetlen köze volt a terrortámadáshoz.

Véleménye szerint a terrortámadás megrendelőinek egyik célja az volt, hogy vallási és nemzeti tényezők felhasználásával megkárosítsák a FÁK-országok kapcsolatait.

„Geopolitikai ellenfeleink arra számítanak, hogy tönkreteszik azt az egyedülálló interetnikus és interkonfesszionális egyensúlyt, amely népeink hosszú együttélése során alakult ki” – mondta Bortnyikov, aki köszönetét fejezte ki a FÁK-országok különleges szolgálatainak munkatársainak, akik teljes körű segítséget nyújtottak Oroszországnak a terrortámadás kivizsgálásában.

„Szeretném biztosítani, hogy a bűncselekmény minden körülményét fel fogják tárni, és mindenki, aki részt vett benne, nem fogja megúszni a büntetést” – zárta beszédét az FSZB vezetője.

A krasznogorszki „Crocus City Hall” épületében március 22-én történt terrortámadás. Több férfi berontott az épületbe, közvetlen közelről lőttek az emberekre, gyújtóbombákat dobtak és felgyújtották a nézőteret is. A legfrissebb adatok szerint 145 ember vesztette életét.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató