2024. június 13. - Anett, Antal
EUR : 394.66
USD : 367.23
Időjárás ikon19°13°

Mosolyogva, bilincs nélkül érkezett a bíróságra az antifa-ribanc

Óriási sajtóérdeklődés mellett kezdődött el az antifa perként ismert eljárás bizonyítási szakasza péntek délelőtt. A teljes olasz sajtó és az olasz nagykövetség képviselői is jelen voltak a bíróságon, ahol civil érdeklődők, és Ilaria Salis apja, Roberto Salis is megjelent. Ott volt a tárgyalóteremben Marco Grimaldi, a Sinistra Italiana képviselője is, ennek a pártszövetségnek a színeben indul Salis az EP-választáson.

Ilaria Salis óvadék ellenében csütörtökön szabadult az előzetesből, most szabadlábon érkezett a tárgyalásra, jelenleg háziőrizetben van, ezúttal se lábbilincs nem volt rajta, se kommandósok nem kísérték.

Ilaria Salist tavaly február 11-én vették őrizetbe Budapesten.

A vád szerint a kitörés túra miatt Budapestre érkező antifaaktivista társaival több embert megtámadott az utcán, és súlyosan bántalmazott.

Bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat ellene az ügyészség két esetben társtettesnek, egy esetben bűnsegédnek tartja, az egyik testi sértést pedig életveszélyes gyilkossági kísérletnek tartják.

Korábban vádalku keretében 11 éves börtönbüntetést ajánlottak fel neki, de Salis ártatlannak vallja magát, és elutasította ezt.Az olasz nő ügyvédje, a börtönbizniszes Magyar György indítványozta, hogy halasszák el a pénteki tárgyalást, mert védence november óta nem kapta meg saját anyanyelvén a rá vonatkozó nyomozati anyagot, de a bíró ezt elutasította.

Pénteken három tanú meghallgatására kerül sor, elsőként a Gazdagréten összevert sértettet hallgatta meg a bíróság, aki videókapcsolaton keresztül elmondta, hogy Budakeszire indult dolgozni aznap, a 139-es busz végállomásán szólította meg egy fiatal szőke nő, hogy megy-e a kitörés túrára. Azt mondta neki, hogy, nem, hanem dolgozni megy, majd amikor kijött a postáról, többen neki estek hátulról, viperával is ütötték. Egy kollégája jött ki segíteni neki, a támadók ekkor elszaladtak.

Fején hét sérülése keletkezett, 24 öltéssel varrták ezeket össze, és három bordája is eltört. A meghallgatáson kiderült, hogy barna katonai surranóban, terepszínű katonai nadrágban és bomberdzseikben volt aznap, és elmondta azt is, hogy büszke a magyarságára, íjász hagyományőrző egyesület tagja, emiatt jár katonai ruhában, de közösségi médiába nem posztolt soha semmi olyasmit, amivel bárkit provokálhatott volna, és nem is volt konfliktusa senkivel. Mint elmondta, nem tudja, miért támadhatták meg, a nyomozók jutottak arra, hogy valószínűleg a ruházata miatt.

A tárgyaláson visszanézték a térfigyelő kamerák felvételeit is, melyek rögzítették a támadást

A bíróságon pénteken három felvételt is lejátszottak a támadásról. Azon a felvételen, amit egy környékbeli CBA beltéri kamerája rögzített, tisztán hallható, ahogy az egyik vásárló azt mondja:

verik szét a gyerek fejét, kérem, segítsenek!

A másik két felvételen hang már nem volt hallható, a látvány magáért beszélt. Látható, ahogy Tóth Zoltánt hátulról fejbeverik valamivel, földre kerül, ahol másodperceken keresztül szünet nélkül bántalmazzák, végül, miután a verést befejezték, lefújják gázspray-vel is. Salis érdeklődve, rezzenéstelen arccal nézte végig mindhármat.

Támadói maszkot viseltek, így Ilaria Salist nem ismerte fel, de a mutatott képek alapján az egyik nő hasonlított arra, aki leszólította.

A férfi polgárjogi kérvénnyel élt, 10 millió forint megfizetését kérte az elsőrendű vádlottól.


Tanúként hallgatta meg a bíróság a CBA árufeltöltőjét, akihez berohantak, hogy Tóthot verik. Mint mondta, rögtön kiszaladt, ekkor látta a támadókat és egy külön álló figyelőt. Utóbbi egy parancsszót adott ki, mire egyszerre mindenki abbahagyta Tóth bántalmazását. A figyelő, aki szerinte egy nő volt, ekkor paprikasprayt vett elő, amivel lefújta a férfit. Az ügyészség vádja szerint ez a nő volt Ilaria Salis, azonban őt az árufeltöltő sem tudta azonosítani a maszk miatt. Mint mondta, a férfi lefújása után a támadók elszaladtak, ő pedig visszarohant az elsősegélydobozért a boltba, hívták a mentőket és rendőröket.

Tanúként vallott az egyik környékbeli lakótelep lakója, aki végignézte a támadást. A nő csak bevásárolni ment le, de látta, hogy egy csapat elszalad előtte. Felkapta a fejét, látta, ahogy a csapat élén álló ember felemel valamit, majd leüti az előttük lévő férfit, aki erre megingott, elvesztette egyensúlyát, majd elesett az OTP-automata előtt. A földre kerülő áldozatot összeverték. “Láttam én is a videót. De ott végignézve sokkal rosszabbnak tűnt” – mondta. Közben állítása szerint egyre többen jöttek ki a kisboltból, egyre többen nézték a verést.

Én végig kiabáltam, hogy hagyják abba

– mondta. Ő is arról számolt be, hogy a támadás egy pontján egy “hatalmas nagy sprayt” húzott elő egy nő a szatyrából, és lefújta a földön éppen felülő áldozatot. “Tiszta vörös lett a feje. Ezek után elszaladtak, kiabáltam, hogy hívjanak mentőt, illetve, hogy a rendőrségnek is kell telefonálni” – mondta. A tanú szerint a figyelő nem kiabálva adta ki a támadás befejezésére felszólító parancsot, hanem csupán “egy kézjel volt. Talán egy taps.”

Tóth Zoltán azt mondta, ő nem hallott semmit. “Nem hallottam, nem is hallhattam. Maximum azt hallottam, ahogyan a fejemen csattog a vipera” – mondta. Salist ő sem tudta azonosítani: “sapka és maszk volt rajtuk. Maximum a szemük látszott.”

 A következő tárgyalásra ősszel kerülhet majd sor.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató