2024. június 23. - Zoltán
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Reuters: az Európai Unió nyíltan megfenyegette Magyarországot

Az Európai Bizottság csütörtökön közölte, hogy két hónapot adott Magyarországnak arra (mielőtt az ügy az EU Bírósága elé kerülne), hogy enyhítse az aggodalmakat egy olyan törvény miatt, amely börtönbüntetést szabna ki azokra a csoportokra, amelyek politikai célokra fogadnak el külföldi forrásokat – írja a Reuters.

A bizottság februárban jogsértési eljárást indított a „nemzeti szuverenitás védelméről szóló” decemberben elfogadott törvény miatt, amely Brüsszel szerint sérti az uniós demokratikus értékeket és alapvető jogokat.

Az EU végrehajtó ága szerint Magyarország februári felhívására adott válasza nem enyhítette aggodalmait.

Közölte, hogy most elküldte az úgynevezett indoklással ellátott véleményt, amely hivatalos kérés az uniós jog betartására, és amely két hónapot ad Magyarországnak a válaszadásra és a szükséges intézkedések megtételére.

Ha Magyarország nem tesz eleget ennek, a bizottság az EU Bírósága elé terjesztheti az ügyet.

A magyar törvény külön hatóságot hoz létre a politikai beavatkozás kockázatainak feltárására és nyomon követésére. Három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná a választáson induló pártok vagy csoportok betiltott külföldi finanszírozását. A kormányzó Fidesz szerint a törvényre azért van szükség, hogy védelmet nyújtson a külföldi politikai beavatkozás ellen.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató