2024. június 12. - Villő
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Scholz: A palesztin állam szimbolikus elismerése nem viszi előbbre a dolgokat

Németország nem tervezi hivatalosan elismerni a palesztin államot – jelentette ki pénteken Olaf Scholz német kancellár portugál hivatali partnere, Luís Montenegro oldalán tartott sajtótájékoztatóján.

Scholz úgy fogalmazott, nincs oka annak, hogy önálló államként elismerjék a Palesztin Hatóságot.

Hangsúlyozta, hogy egyebek mellett nincs tisztázva az állam területe sem. Azt is jelezte egyben, hogy az „ügy még nem ért el odáig”. A kancellár azzal érvelt, hogy ehelyett „Izrael és a palesztinok között tárgyalásos úton létrejövő rendezés kell, amely felér a kétállami megoldással”, melynek keretében a Palesztin Hatóság átvenné az ellenőrzést Ciszjordánia és a Gázai övezet felett.

„De még nagyon messze vagyunk ettől” – szögezte le Scholz. Mint mondta, jelen körülmények között egy tartós tűzszünetre és arra volna szükség, hogy a felek elkötelezzék magukat egy kétállami megoldás iránt. Scholz hangsúlyozta, hogy az utóbbi hetekben az arab országok keményen dolgoznak azon, hogy szavatolják a közel-keleti régió biztonságát, amit reménytelinek nevezett egy esetleges kétállami megoldás szempontjából.

Ugyanakkor „az államiság szimbolikus elismerésének” útja nem viszi előbbre a dolgokat

– vélekedett a német kancellár. Scholz egyben bírálta a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészét, Karim Khant, amiért elfogatóparancs kiadását kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.

A német politikus úgy fogalmazott, hogy a kérvények egyidejű előterjesztése burkoltan egyenlőségjelet tesz az izraeli kormány és a Hamász közé. „Én és a német kormány is határozottan elutasítjuk ezt az összehasonlítást” – tette hozzá.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató