2024. június 20. - Rafael
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Elnézést kért Orbán Viktortól az amerikai sztárelemző, rosszul ítélte meg Magyarországot és a kormányfőt

„Tévedtem, amit erkölcsi kötelességem beismerni” – fogalmazott George Friedman amerikai elemző, a Geopolitical Futures intézet elnöke.

„Számomra úgy tűnt, mintha az irányítás kicsúszna Orbán kezéből, tekintve, hogy nem volt nyoma annak, hogy ellenállna. Tévedtem, amit erkölcsi kötelességem beismerni”

– fogalmazott George Friedman amerikai elemző, a Geopolitical Futures intézet elnöke nemrég egy írásában. Friedman ugyanis ezelőtt nem sokkal még arról írt, hogy az elmúlt időszak magyarországi tüntetései arra engednek következtetni, hogy a magyar miniszterelnök uralma megkérdőjeleződött.

Mint írta, azt a hibát követte el, hogy abból indult ki, Orbán „erős ember”, aki egy megfélemlítéssel kormányzó, elnyomó rendszert működtet.

„A tekintélyelvűek hatalom és félelem által kormányoznak, ezért minden olyan demonstrációt, amely a rezsim gyengeségét sugallhatja, le kell győzni. Egy ilyen kormányzatban, amikor ilyen tüntetésekre kerül sor, a rendőrség közvetlen akciókkal és tömeges letartóztatásokkal igyekszik eltiporni azokat. Orbán nem tett ilyen lépést. Kétlem, hogy nyugodt lenne, de mindent megtett, hogy megmutassa a polgároknak, hogy joguk van tömegesen elmondani a véleményüket” – fogalmazott Friedman.

Az elemző szerint, „Európában és az Egyesült Államokban sokaknak, akik tekintélyelvű vezetőnek tartják őt, talán át kell gondolniuk a helyzetet.

Én soha nem tekintettem őt annak, de azt vártam tőle, hogy a pánik állapotában, amelyben szerintem lehet, úgy viselkedjen, ahogyan az ember ebben a helyzetben cselekedne”.

Friedman azt is aláhúzta: „Démonok léteznek, de démonizálni valakit, akivel nem értünk egyet, ugyanolyan veszélyes, mint a valódi erős emberek.

Orbán vonakodása az erő alkalmazásától részben kormánya jellegéből fakad, részben pedig abból, hogy meg akarja mutatni, hogy az Európai Unió félreértelmezte őt – és ami fontos, helyesen teszi, ha Magyarországot kényelmes távolságban tartja az EU-tól.

Friedman előző cikkét, melynek tévedéseit ő maga ismerte be és kért elnézést értük, szinte az összes balliberális portál örömmel szemlézte, ám újabb írása, amelyben felülévizsgálta korábbi álíttásait Magyarországról és Orbán Viktorról, szinte telejesen láthatatlan maradt ezen médiumok számára.

(mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató