2024. június 22. - Paulina
EUR : 396.43
USD : 369.91
Időjárás ikon34°20°

Kiutasítottak hét ukrán katonát Németországból, mert náci jelképeket viseltek a kiképzés alatt

Azonnali hatállyal hazaküldtek hét ukrán katonát, akik a Bundeswehrnél vettek részt kiképzésen. Németországban törvény tiltja a náci ideológiával kapcsolatos szimbólumok használatát.

A német hatóságok május 16-án döntöttek a kitoloncolásról, miután tudomásukra jutott, hogy az országban tartózkodó ukrán katonák közül többen tiltott jelképeket viselnek – írta az izraeli angol nyelvű Ynet News hírportál a Kommerszant című orosz lap beszámolója alapján.

A beszámoló szerint az eset nyomán valamennyi ukrán katona és pilóta kiképzését leállították, és mindenkit átvizsgálnak.

A berlini hatóságok közölték, hogy a Németországba kiképzésre érkező összes ukrán katonát ezentúl kifejezetten figyelmeztetni fogják arra, hogy tilos náci szimbólumokat viselni.

A német védelmi minisztérium tavaly szeptemberben arról számolt be, hogy az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 7000 ukrán katona kapott kiképzést Németországban.

Az izraeli lap emlékeztet rá, Németországban és Oroszországban is tilos a náci szimbólumok használata. Oroszország részben arra hivatkozva indította meg az Ukrajna elleni invázióját 2022. elején, mert szükségesnek látta az ország „nácitlanítását”. Bár arra nincs bizonyíték, hogy az ukrán vezetésben „náci személyek” lennének, az olyan katonai egységekben, mint az Azov Brigádok, előfordul náci jelképek használata.

A most közzétett németországi bejelentésből az nem derül ki, hogy pontosan milyen nemeztiszocialista szimbólumok használata miatt utasították ki az ukrán katonákat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató