2024. június 19. - Gyárfás
EUR : 396.04
USD : 369.89
Időjárás ikon30°20°

Román rendező filmje lett a legjobb LMBTQ-film Cannes-ban

A film egy homoszexuális fiú kiközösítéséről szól, és a Duna-deltában játszódik.

A brazil Karim Aïnouz legújabb filmjének 12 percen keresztül tapsoltak a 77. cannes-i filmfesztiválon. A Motel Destinót jelölték a fődíjra, azaz az Arany Pálmára, illetve a fesztivál LMBTQ-díjára, az ún. Queer Palm-ra is – írja az Origo.

Karim Aïnouz legújabb filmjében egy brazil szexmotel, azaz egy alkalmi légyottokra fenntartott olcsó szálláshely a fő helyszín, ide menekül egy fiatal bűnöző, akinek megölték a testvérét, és itt kezd viszonyba, valamint keveredik szerelmi háromszögbe a motel tulajdonosával és feleségével.

A Motel Destinót a „felvilágosult kritikusok” a 77. cannes-i filmfesztivál legerotikusabb és legpolitikusabb filmjeként ünneplik, főleg, mivel nem csak tömény szex, epilepsziás rohamok kiváltására képes neon-villogás, de bűnözők és LMBTQ-téma is van benne.

Az ún. Queer Palm-ról viszont lecsúszott, mert az LMBTQ-filmeknek fenntartott különdíjat a román Emanuel Parvu Három kilométer a világ végéig című filmje nyerte meg.

Emanuel Parvu román rendező újonnan érkezett a hivatalos versenyprogramba.

Díjnyertes filmje egy fiatal homoszexuális személy kiközösítéséről és molesztálási kísérletéről szól egy távoli faluban, a romániai Duna-deltában. A történet szerint a fiatal Adi (Ciprian Chiujdea) kijön egy szórakozóhelyről, és találkozik egy fiúval. Amikor azonban hazatér, az arcán és testén ütésnyomok láthatók. Kiderül, hogy homoszexualitása miatt verték meg, amit eddig titokban tartott.

A filmben váltakozva látjuk az apát, aki megpróbálja megérteni, hogy a fia miért kezdett a férfiakhoz vonzódni, illetve az anyát, aki megpróbálja az alkoholra fogni a helyzetet.

Persze a kereszténységnek való odaszúrás sem maradhat ki az LMBTQ-díjnyertes filmből.

A történetben a helyi pap azt feltételezi, hogy Adi vonzalma a férfiakhoz a Covid-járvány elleni védőoltás eredménye, és azt tanácsolja neki, hogy tegyen a párnája alá egy Bibliát, hogy kiszálljanak belőle a gonosz szellemek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató