2024. június 23. - Zoltán
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

A tajvani elnök ismét párbeszédet ajánlott Kínának

Ismét párbeszédet szorgalmazott Tajvan és Kína között a sziget elnöke vasárnap, nem sokkal a kínai hadsereg Tajvan körüli "büntető hadgyakorlatának" befejezését követően.

A kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) gyűlésén Laj Csing-tö azt mondta, kész hozzájárulni a kölcsönös megértéshez. A megbékélést szorgalmazta, és felszólította Pekinget, hogy osztozzon Tajpejjel a régiós stabilitás fenntartásában. Emellett köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és azon többi országnak, amely aggodalmának adott hangot a kínai hadgyakorlatok miatt.

"A nemzetközi közösség nem fogja tűrni egyetlen ország feszültségkeltési kísérleteit sem a Tajvani-szorosban"

- szögezte le.

A januári elnökválasztás győztesét, Lajt a héten iktatták be hivatalába, beiktatási beszédében pedig a tajvani demokrácia és szabadság fontosságát hangoztatta, kiemelve: Pekingnek tiszteletben kell tartania a tajvani nép akaratát.

Kína "veszélyesnek" nevezte az államfő szavait, csütörtökön pedig kétnapos, Peking által "büntetőként" aposztrofált hadgyakorlatba kezdett a sziget körül. A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató