2024. június 23. - Zoltán
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Magyarországra jön az EU költségvetési biztosa - határvédelmi költségekről tárgyalnak Varga Mihállyal

Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa június közepén Magyarországra jön, hogy a déli határkerítéssel kapcsolatos magyar kiadásokról tárgyaljon. Mindezt Varga Mihály jelentette be, aki korábban többször levelet irt a bizottságnak, felszólítva a testületet, vállaljon nagyobb részt a magyar kormány határvédelmi költségeiből.

"Biztos úr júniusi látogatása az első lépés abba az irányba, hogy Brüsszel nagyobb szerepet vállaljon a határvédelmi költségeinkből" – így jelentette be Varga Mihály azt, hogy az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa a meghívására Magyarországra utazik. A pénzügyminiszter véghez vitte tervét, Johannes Hahn a saját szemével nézi majd meg a déli határkerítést.

Varga Mihály pénzügyminiszter még decemberben irta meg hivatalos levelét Johannes Hahnnak, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosának. „Az Európai Unió közös határainak védelme sok évtizedes múltra visszatekintő konszenzuson alapul. Az eredeti jogalkotói elképzelés lényege az volt, hogy a közösség külső határainál elhelyezkedő tagállamok a határok védelmét közös finanszírozásból látják el” – szólt a levél.

„Kezd kínos lenni Brüsszelben is, hogy Magyarország saját pénzből finanszírozza a közös uniós határ védelmét”

– ezzel a felütéssel értékelte az Indexnek Varga Mihály azt, hogy Johannes Hahn, az uniós költségvetési biztos elfogadta a meghívását, és a déli határhoz látogat.

A magyar kormány -saját statisztikái szerint - 2015 óta nagyjából 1 millió illegális határátlépést hiúsított meg az ország déli, schengeni határszakaszán. A migrációs nyomás növekszik, csak az idei évben már 100 ezer illegális menekülővel szemben intézkedtek a magyar határőrök.

A tárcavezető kiemelte: „Magyarország az Európai Unió leghatékonyabb határvédelmét állította fel a déli határnál, az erre fordított kiadásaink meghaladják a 700 milliárd forintot – miközben az uniós hozzájárulás mértéke ennek csupán néhány százaléka” – összegezte Varga Mihály.

A magyar álláspont világos: abszurd és képtelenség, hogy napi 6 millió forinttal büntessék hazánkat azért, mert védjük Európát és nem fogadunk be migránsokat. Épp ellenkezőleg: büntetés helyett igazságos és arányos hozzájárulást várunk a határvédelmi költségekhez, a tárgyaláson is ezt fogom képviselni. A migrációs válság mostanra olyan helyzetet eredményezett - emelte ki Varga -, hogy közös szerepvállalás elhatározott szándéka nem tud teljesülni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató