2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

A Hamász felfüggeszti a tűzszüneti tárgyalásokat a rafahi csapás miatt!

Legkevesebb 45 palesztin vesztette életét a vasárnap esti izraeli légicsapásban.

A Hamász felfüggeszti részvételét az Izraellel közvetetten folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a több tucat emberéletet követelő rafahi légicsapás miatt – közölték hétfőn a radikális iszlamisták képviselői a dpa német hírügynökséggel. Legkevesebb 45 palesztin vesztette életét a Gázai övezet déli határán található Rafah városában a vasárnap esti izraeli légicsapásban a Hamász irányította helyi egészségügyi hatóság szerint. A tájékoztatás szerint sok nő és gyermek is van az áldozatok között. 

Izraeli közlések szerint a támadással a Hamász két magas rangú tagját vették célba. Az Egyiptom, Katar és Egyesült Államok közvetítésével zajló közvetett tárgyalások Kairóban és Dohában zsákutcába jutottak. Sajtójelentések szerint a megbeszéléseket a héten olyan „új javaslatok alapján” folytatták volna, amelyekről az amerikai, izraeli és katari tárgyalófelek pénteken Párizsban megállapodtak.   

A rafahi támadás éles bírálatokat váltott ki az arab országok körében, de Törökország részéről is. 

Recep Tayyip Erdogan török elnök a történteket vérengzésnek, Izraelt pedig terrorista államnak nevezte. Katar a támadás elítélésén felül aggodalmát fejezte ki a tűzszüneti tárgyalások kapcsán és sürgette a nemzetközi közösséget, tegyenek intézkedéseket „a népirtás bűntettének” megakadályozására.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató