2024. június 12. - Villő
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Betiltják az Oktoberfesten Gigi D'Agostino egyik slágerét, mert rasszista lett

Az Oktoberfest szervezői nem engedélyezik a L’amour toujours című dal lejátszását a sörfesztiválon, miután az elmúlt hetekben több botrány is volt Németországban abból, hogy a tömeg rasszista rigmusokkal tarkítva énekelte az évtizedes popslágert.

„Be akarjuk tiltani, és be is fogom tiltani” – mondta az Oktoberfest főszervezője, Clemens Baumgärtner a dpa német hírügynökségnek az olasz DJ, Gigi D’Agostino dalával kapcsolatban.

Baumgärtner hozzátette, hogy az Oktoberfest működési feltételei lehetővé teszik számukra, hogy bizonyos szlogeneket vagy tartalmakat kitiltsanak a fesztiválról. „A Weisén nincs helyük mindenféle jobboldali baromságoknak” – jelentette ki, utalva a Theresienweise néven ismert nyílt területre, ahol minden évben megrendezik a fesztivált.

Az átdolgozott dalról az internetre felkerült videók miatt a rendőrség gyűlöletkeltés gyanújával több német tartományban is büntetőeljárást indított. Az egyik felvételen az ismert dallamra többen azt éneklik: „Külföldiek kifelé, Németország a németeké.”

Az eredeti dalt 1999-ben mutatta be Gigi D’Agostino azonos című lemezén. A dalnak a YouTube-ra 14 évvel ezelőtt feltöltött klipjét már több mint 484 millió alkalommal tekintették meg.


Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték, és 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, kezdetét pedig a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. Háborúk és járványok miatt eddig 26-szor maradt el, így az idei lesz a 189. Oktoberfest Münchenben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató