2024. június 12. - Villő
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Macron: az EU-nak még soha nem volt ennyi ellensége belül és kívül

Az EU-nak rekordszámú „külső és belső ellenséggel” kell szembenéznie, akik egzisztenciális fenyegetést jelentenek a tömbre – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök, megduplázva korábbi figyelmeztetését, miszerint „a mi Európánk” akár meg is halhat.

Macron ezt akkor mondta, amikor Frank-Walter Steinmeier német államfő mellett beszélt háromnapos állami látogatásának első állomásán. Mindketten részt vettek a “Demokrácia fesztiválján”, amelyet a berlini kormányzati negyedben rendeztek az ország alkotmányának 75. évfordulója alkalmából.

„Úgy gondolom, hogy olyan pillanatot élünk át Európánkban, amely egzisztenciális, mert valóban úgy gondolom, hogy Európánk meghalhat”

– jelentette ki Macron, utalva egy áprilisban elmondott ünnepi beszédére.

A francia elnök arra buzdított, hogy a közelgő európai parlamenti választásokon az EU-párti erőkre szavazzanak, és figyelmeztetett, hogy az uniónak „még soha nem volt ennyi ellensége belül és kívül”, mint most. Az állítólagos belső ellenségek nyilvánvalóan az európai nacionalisták, akiknek felemelkedése kérdéseket vet fel magával a demokráciával kapcsolatban – állította Macron.
 
„Van egyfajta vonzalom a tekintélyelvűség iránt, amely a saját demokráciáinkban születik… és amely a nacionalizmust és más szélsőségeket is táplál kontinensünkön” – állította.

Macron komor képet festett a kormányra kerülő „nacionalistákról”, azt állítva, hogy nem tudták volna kezelni a Covid-19-et, és „nem mutattak volna képességet arra, hogy reagáljanak a migrációs kihívásokra”, az éghajlatváltozás kérdéseire stb.

„Feladták volna Ukrajna támogatását Oroszországgal szemben, amit az összes nacionalista országokban támogatnak. És ezért a történelem nem lett volna ugyanaz” – állította az elnök.

„Mindezek miatt fontos, hogy az európaiakra szavazzunk” – zárta beszédét.

A felhívást Steinmeier is támogatta, aki szerint önmagában az a tény, hogy Macron megjelent a Demokrácia Fesztiválján, valamilyen módon „jelzi, hogy szükségünk van a demokraták szövetségére Európában”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató