2024. június 23. - Zoltán
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Politico: Orbán újabb vétójától tartanak az EU-ban

Ismét Magyarország akadályozhatja a további ukrán támogatást.

„Magas rangú uniós tisztviselők tartanak attól, hogy nem fognak tudni újabb támogatást nyújtani Ukrajnának, miután az Európai Békekeret (European Peace Facility, EPF) újabb részletétt – jól sejtik – Orbán Viktor magyar államfő blokkolja” – olvasható a Politico hírlevelében. 

Mint írják, a diplomaták abban bíztak, hogy a héten elkészül az újabb, 6,6 milliárd eurós csomag, most ülnek ugyanis össze a tagállamok honvédelmi és külügyminiszterei, hogy tárgyaljanak róla. Magyarország „a leginkább oroszbarát EU-tagállamként” azonban csaknem egy éve blokkolja az Ukrajnának a költségvetésen kívül, az EPF keretében küldött támogatást. Az elmaradás mára 9 milliárd euróra nőtt a márciusi 8,3 milliárdról. 

Néhány hete politikai megállapodás született arról, hogy az EPF keretében létrehozzák az 5 milliárd eurós, Ukrajnát támogató, külön alapot, de az utóbbi napokban Magyarország ismét indokokat keres arra, hogy ellehetetlenítse az egész csomagot – írja a brüsszeli lap, hozzátéve: nem valószínű, hogy június előtt sikerül megállapodásra jutni. 

Uniós forrásaik szerint "Orbán játszmája" ismét arra megy ki, hogy a jogállamisági eljárás miatt befagyasztott források újabb adagjának feloldásába zsarolja bele az uniót. Az ügy mindeközben egyre nagyobb feszültségeket okoz.  

„Meg kell nyugtatnom magam, amikor erről a kérdésről beszélek, mert ez most már tényleg kezd nevetségessé válni” – mondta egy magas rangú uniós diplomata a lapnak. Egy másik forrásuk pedig úgy fogalmazott: „Nnem is tudom már elmondani, mennyire frusztráltnak érzem magam”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató