2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Kreml: a NATO háborús extázisba esik

Az Egyesült Államok vezette NATO-blokk nemcsak közvetlenül keveredett konfrontációba Oroszországgal, hanem most „háborús extázisba” esik – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Arra reagált, hogy a katonai szövetség főtitkára, Jens Stoltenberg a nyugati fegyverek ukrajnai használatára vonatkozó korlátozások feloldását szorgalmazta.

Stoltenberg megjegyzései csakis az egész amerikai vezetésű katonai blokk hivatalos álláspontjának tekinthetők, és Oroszország ennek megfelelően fog reagálni – mondta Peszkov az Izvesztyija című lapnak hétfőn.

„Ez nem lehet az ő személyes véleménye. Ő egy hivatalos személy, ő az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára, és mi ezt így fogjuk fel. A NATO fokozza az eszkaláció mértékét, a NATO kacérkodik a háborús retorikával, „háborús extázisba” esik. Ez a valóság, amellyel továbbra is szembe kell néznünk” – jelentette ki Peszkov.

Stoltenberg korábbi megjegyzései, miszerint a NATO „nem válik a konfliktus részévé”, meglehetősen „ellentmondásosak” voltak – jegyezte meg Peszkov, tekintettel arra, hogy a katonai blokk de facto már régóta részese az ellenségeskedéseknek, és közvetlen konfrontációba került Oroszországgal.

A NATO közvetlenül részt vesz a konfliktusban.

Stoltenberg pénteken sürgette a NATO-szövetségeseket, hogy oldják fel a Kijevnek nyugatról szállított fegyverek Oroszország elleni használatára vonatkozó korlátozásokat. „Ha megtagadjuk Ukrajnától annak lehetőségét, hogy ezeket a fegyvereket az orosz területen lévő legitim katonai célpontok ellen használja, az nagyon megnehezíti a védekezést” – érvelt.

„Eljött az idő, hogy a szövetségesek megfontolják, hogy feloldják-e az Ukrajnának adományozott fegyverek használatára vonatkozó korlátozások egy részét” – mondta Stoltenberg a The Economistnak adott interjújában.

Stoltenberg azonban vasárnap ragaszkodott ahhoz, hogy „a NATO nem válik a konfliktus részévé”. A blokk nem tervezi, hogy csapatokat küldjön, vagy hogy „a NATO légvédelmi pajzsának Ukrajnára való kiterjesztésével” védje Kijevet – mondta a NATO-főtitkár a német Welt am Sonntagnak.

Moszkva régóta elutasítja a NATO retorikáját a konfliktusban betöltött szerepéről és a nyugatról szállított lőszerek használatának állítólagos korlátozásáról, hogy mélyen orosz területre csapjanak le. Az ilyen beszédek csupán azt az illúziót hivatottak fenntartani, hogy a Nyugat nem vesz részt a konfliktusban – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

„Abból indulunk ki, hogy az amerikai és más nyugati fegyverek Oroszország területén lévő célpontokat, elsősorban polgári infrastruktúrát és lakóövezeteket találnak el” – mondta a vezető diplomata pénteken újságíróknak.- írta az oroszhirek.hu.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató