2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Lekoppintaná Donald Tusk az izraeli Vaskupolát

Saját, izraeli stílusú Vaskupolát kell létrehoznia Európának, hogy megvédje magát a rakéta- és dróntámadásoktól – idézi Donald Tusk lengyel miniszterelnököt a Telegraph alapján a Hetek. „Az Izrael elleni közelmúltbeli támadás megmutatta, mennyire nélkülözhetetlenek ezek a rendszerek.

Nincs ok arra, hogy Európának ne legyen rakétavédelmi pajzsa” 

– mondta Tusk, hozzátéve, hogy nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy kitaláljuk, honnan érkezhet támadás. Ezzel értelemszerűen Oroszországra gondolt. Az „európai Vaskupola”, azaz Európai Égi Pajzs Kezdeményezés (ESSI) egy 2022-ben indított német projekt, melyben 15 NATO-ország vesz részt, köztük az Egyesült Királyság is. Légvédelmi rendszerek közös beszerzésére vonatkozó terv is kapcsolódik hozzá, ebben 21 ország működik együtt. Lengyelország még az idénre tervezi csatlakozását, ha közbe nem szól Andrzej Duda elnök, aki szerint az ESSI egy „német üzleti projekt”.

Magát az elképzelést ugyanakkor nem mindenki fogadja lelkesen. A Forces szakportál hivatkozza Ulrike Franke német biztonságpolitikai szakértőt, a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) szakértőjét, aki szerint nem reális Vaskupolát húzni Európa, vagy akár csak egy európai város fölé.

Szerinte az, hogy Izrael erre képes, egyedi dolog: az ország egyrészt kicsi, másrészt képes megjósolni, honnan érheti légitámadás.

Európában ezt nem látja kivitelezhetőnek.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató