2024. június 22. - Paulina
EUR : 396.43
USD : 369.91
Időjárás ikon34°20°

Medián: Vitézy Dávid legyőzheti Karácsony Gergelyt

A Medián legfrissebb mérése szerint – amelyet 2024. május 23-a és 25-e között készítettek az LMP-Magyarország Zöld Pártja megbízásából – ha Szentkirályi Alexandra valamilyen okból mégsem indulna a főpolgármester-választáson, akkor lenne a legkiélezettebb a verseny a főpolgármesteri székért.

„Bár valószínűtlennek tartunk – és az érintettek is cáfoltak – bármiféle visszalépést, a csillapíthatatlan kombinációs igény kielégítésére feltettük a lehetséges verziókat, beleértve a végképp képtelenségnek tűnő utolsót. Az utóbbi kérdés egyébként pontosan így szólt: »És kire szavazna, ha valamilyen okból Karácsony Gergely mégsem indulna?«” – írta a Medián a közösségi oldalán. A felmérés a főváros szavazókorú lakosságának ezer fős mintáján készült.

A kutatás szerint Karácsony Gergely visszalépése esetén Vitézy Dávidra a fővárosi népesség 46 százaléka, Szentkirályi Alexandrára pedig 24 százaléka voksolna. A fővárosiak 30 százaléka nem tudott választ adni.

Sajtóértesülések szerint a legnagyobb esély Szentkirályi Alexandra visszalépésére van, bár a Fidesz–KDNP jelöltje világossá tette: hírlapi kacsáról van szó.

Ebben az esetben lenne egyébként a legkiélezettebb a verseny: a fővárosiak 41 százaléka voksolna Karácsony Gergelyre, 40 százaléka pedig Vitézy Dávidra, 20 százalék nem adott választ. 
Ha pedig Vitézy Dávid lépne vissza, akkor egyértelműen Karácsony Gergely lenne a befutó. 

Habár ellenzéki többség van a fővárosban, a voksok megoszlanak a listák között. A felmérés pillanatában 31 százalékkal a Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz–KDNP-lista számíthat a legtöbb szavazatra.

A megkérdezettek válaszai alapján:

Karácsony Gergely Párbeszéd–Zöldek–MSZP–DK-listájára 23, 
Magyar Péter Tisza Pártjának listájára 16,
Baranyi Krisztina MKKP-listájára 12,
LMP–Vitézy-listájára 7,
Donáth Anna Momentum-listájára 6 százalék szavazna.
A Mi Hazánk listája 4 százalékos eredménnyel a bejutási küszöb alatt maradna.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató