2024. június 20. - Rafael
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Putyin: Zelenszkij már nem legitim vezetője Ukrajnának

Ukrajnában az egyetlen legitim hatalom mostantól a parlament – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, miután Volodimir Zelenszkij hivatalos mandátuma az ország államfőjeként a múlt héten lejárt.

Kétnapos üzbegisztáni hivatalos látogatását követő sajtótájékoztatón Putyin hangsúlyozta, hogy Ukrajna alkotmányában nincs olyan cikkely, amely az elnök jogköreinek kiterjesztéséről szólna, és javasolta, hogy Zelenszkij státusának mélyreható jogi elemzését végezzék el.

Zelenszkij azzal érvelt, hogy az ukrán államfői jogköre azért bővült ki, mert az országban jelenleg hadiállapot van érvényben, és háborús időszakban nem lehet elnökválasztást tartani.

Putyin azonban megjegyezte, hogy az ukrán alkotmány nem tesz említést az elnökválasztás felfüggesztéséről, és kifejezetten csak a parlamenti választások megtartását tiltja, vagyis az ukrán Rada mandátuma ilyen körülmények között meghosszabbítható.

Putyin elismerte, hogy Ukrajna mozgósítási törvénye kifejezetten kimondja, hogy háborús időszakban nem lehet elnökválasztást tartani, de hangsúlyozta, hogy ebben a törvényben nincs szó az elnök hivatali idejének meghosszabbításáról.

Putyin az ukrán alkotmány 111. cikkelyére hivatkozva azzal érvelt, hogy ennek fényében a legfőbb elnöki hatalmat a parlament elnökének kellene átruházni, és hogy az országban az egyetlen legitim hatalom most a Verhovna Rada, a törvényhozásé.

Az orosz elnök a továbbiakban azt mondta, hogy Ukrajna „tengerentúli urai” azért tartják hatalmon Zelenszkijt, hogy ő és kormánya viselje a teljes felelősséget az összes meghozott és még meghozandó „népszerűtlen döntésért”, például a katonai behívási korhatár 18 évre csökkentéséért. Egy idő múlva a „végrehajtó hatalom jelenlegi képviselőit” egyszerűen kidobják, és egy új kormány lép a helyükre, amely nem viselné a felelősséget az ilyen döntésekért – vetette fel Putyin, megjegyezve, hogy „ha ez az elképzelés, akkor a logika világos”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató