2024. június 23. - Zoltán
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

A thai kormány jóváhagyta a BRICS-csatlakozás szándéknyilatkozat tervezetét

A thaiföldi kormány jóváhagyta a BRICS-csatlakozásról szóló szándéknyilatkozat tervezetét – jelentette a Thansettakij portál Chai Watcharongra, a miniszterelnöki hivatal szóvivőjére hivatkozva.

„A kabinet ülésén úgy döntöttek, hogy jóváhagyják a tervezetet, amely kifejezi Thaiföld szándékát, hogy a miniszterelnök vagy a miniszterelnök által kijelölt képviselő jóváhagyásával csatlakozzon a BRICS-országcsoport tagjaként”

– áll a közleményben.

Watcharong hozzátette, hogy a közelgő oroszországi BRICS-csúcstalálkozó felgyorsíthatja Thaiföld csatlakozásának folyamatát a szövetséghez.

Az ország külügyminisztériuma a maga részéről azt mondta, hogy a BRICS-tagság elősegítené Bangkok szerepének erősítését a nemzetközi színtéren a fejlődő országokkal való együttműködés erősítésével, különösen a kereskedelem, a beruházások, a pénzügyek, az élelmiszer- és energiabiztonság területén. Emellett a szervezethez való csatlakozás növeli Thaiföld képességét egy új világrend megteremtésére – tette hozzá.

A BRICS eredetileg Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát foglalta magában, de idén megduplázódott a tagok száma, mivel az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Irán, Egyiptom és Etiópia is teljes jogú taggá vált.

Emellett további két tucat állam fejezte ki csatlakozási szándékát a szövetséghez.

Most a BRICS olyan országokat egyesít, amelyek lakossága 3,6 milliárd fő – a világ népességének csaknem fele. Ezek az országok adják a világ olajtermelésének több mint 40 százalékát és a világ áruexportjának mintegy negyedét.

Oroszország január 1-jén lett a szövetség elnöke a következő évre. A fő eseményt – az államfői csúcstalálkozót – októberben Kazanyban tartják.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató