2024. június 20. - Rafael
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Hollandiában megnevezték a lehetséges új miniszterelnököt

Az újonnan alakult holland kormánykoalíció kedden bejelentette, hogy a hírszerzés korábbi vezetőjét, Dick Schoofot jelöli miniszterelnöknek.

A 67 éves Schoof jelenleg az igazságügyi és biztonsági minisztérium főtitkára, korábban pedig a holland hírszerző szolgálatot, a terrorelhárító ügynökséget, valamint a nemzeti bevándorlási hivatalt vezette. Schoof, aki 2019-ig a Munkáspárt tagja volt, „ideális jelöltnek” tűnik ahhoz, hogy végrehajtsa az új, négypárti kormánykoalíció szigorított menekültpolitikára és a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépésre vonatkozó terveit.

Csaknem hat hónappal a holland parlamenti választások után a választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) május közepén megállapodott koalíciós kormány létrehozásáról három jobbközép párttal, a Szabad Demokrata Néppárttal (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártjával, illetve a Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB).

A PVV vezetője, Geert Wilders, a NOS holland napilapnak kedden azt mondta, hogy Schoof nagyon erős ember, aki a négy párt bizalmát élvezi, de egyben a pártok felett is áll. Dilan Yesilgöz ügyvivő igazságügyi miniszter, a Szabad Demokrata Néppárt vezetője olyan emberként jellemezte a miniszterelnök-jelöltet, aki nagyon jól tud kapcsolatokat teremteni.

Ő lesz négyünk jelöltje és minden holland ember miniszterelnöke

– mondta.

Pieter Omtzigt, az NSC vezetője szerint Schoof nagyon sok releváns tapasztalattal rendelkezik fontos politikai területeken, BBB elnöke, Caroline van der Plas pedig méltatta a jelölt szaktudását biztonságpolitikai kérdésekben.

Dick Schoof kedd délutáni sajtótájékozatóján elmondta, az a célja, hogy minden holland pártatlan miniszterelnöke legyen. Mint mondta, azért jelölték, hogy az új kabinetstratégiát a gyakorlatba ültesse, és ezt szándékozik tenni, miközben a közjót szolgálja.

Az én terveim Hollandiával kapcsolatban követik a koalíciós pártok elnökeinek megállapodását

– hangsúlyozta.

Elutasította azt a feltételezést, hogy hatalmi harcba keveredhet Geert Wildersszel, a PVV vezetőjével, akinek fel kellett adnia ambícióját, hogy miniszterelnök legyen, amikor kiderült, hogy ez akadályozza az új kabinet megalakulását.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató