2024. június 25. - Vilmos
EUR : 395.49
USD : 369.13
Időjárás ikon29°17°

Putyin figyelmeztette a Nyugatot: nem engedhetik Ukrajnának, hogy nyugati rakétákkal támadja Oroszországot

Az orosz elnök szerint a NATO európai tagjai tűzzel játszanak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden figyelmeztette a Nyugatot, hogy a NATO európai tagjai a tűzzel játszanak, amikor azt javasolják Ukrajnának, hogy nyugati fegyverekkel csapást mérjen Oroszországra, ami globális konfliktust válthat ki – olvasható a Reuters cikkében. 

Több, mint két éve tart a második világháború óta legtöbb áldozatot követelő szárazföldi háború Európában, és Putyin egyre gyakrabban beszél egy sokkal szélesebb körű globális konfliktus veszélyéről, miközben a Nyugat azon töri a fejét, hogy mit tegyen az orosz csapatok ukrajnai előrenyomulásával szemben.

Az állandó eszkaláció súlyos következményekkel járhat”

 – mondta Putyin az újságíróknak Taskentben. 

„Ha ezek a súlyos következmények bekövetkeznek Európában, hogyan fog viselkedni az Egyesült Államok, szem előtt tartva a stratégiai fegyverek terén fennálló rangegyenlőségünket? Nehéz megmondani – vajon globális konfliktust akarnak-e?” – tette fel a kérdéseket az orosz elnök. 

Putyin szerint az Oroszországot nagy hatótávolságú fegyverekkel célzó ukrán csapásokhoz nyugati műholdas, hírszerzési és katonai segítségre lenne szükség – tehát a Nyugat közvetlenül is részt venne. Szerinte a francia csapatok Ukrajnába küldése egy lépés lenne a globális konfliktus felé. Az európai NATO-tagokról Putyin azt mondta, hogy a kis országoknak „tisztában kell lenniük azzal, hogy mivel játszanak”, mivel kis szárazföldi területtel és nagyon sűrű lakossággal rendelkeznek.

„Ezt a tényezőt szem előtt kell tartaniuk, mielőtt arról beszélnének, hogy orosz területre csapnak le” – mondta Putyin.

Putyin arról is beszélt, hogy miért nem lehet majd megállapodni a kijevi rezsimmel: Nem akarnak tárgyalni. Ragaszkodnak ahhoz, hogy kapjanak valamit, és a csatatéren fordítsák meg a helyzetet. Ez nem működik. És minél több kísérletet tesznek, annál több veszteség lesz. És ezek a veszteségek messze nem az ukrán fegyveres erők javára szólnak. Miért történik ez? Ukrajna mai uralkodói nem sajnálják ezeket az embereket, nem tekintik őket sajátjuknak. Ez a mai Ukrajna problémája és tragédiája - nem tekintik sajátjuknak ezeket az embereket, nem védik a mai ukrán nép érdekeit.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató