2024. június 12. - Villő
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Szlovákia egyre többet használja a magyar-szlovák közös gázvezetéket

Szlovákia egyre gyakrabban használja a Magyarországgal létesített gázvezeték-összeköttetést. A kormány Stratégiai és Elemző Intézetének (ISA) szakemberei szerint 2024 elejétől kezdve, azaz az eddigi 5 hónap során több gázt importáltak a Magyarországgal közös déli határon, mint tavaly egész év folyamán.

Míg 2023-ban 0,6 milliárd köbméter gázt hoztak be Szlovákiába a szlovák-magyar gázvezetéken, addig idén már 1,5 milliárd köbmétert.

Április eleje óta a Magyarországon áthaladó mennyiség a szlovák földgázimport 15 százalékát fedi le. A gázmennyiség várhatóan tovább fog emelkedni 

– állapították meg az elemzők.

A Szlovák Gázművek (SPP) a magyar-szlovák útvonalon kívánja növelni a gázimportot. „Az Ukrajnán keresztüli gázimport megszüntetésének veszélye miatt fontos az útvonalak diverzifikálása, például a lengyel Gdanski LNG-terminálról” – tették hozzá az elemzők.

Magyarország a Horvátországból származó cseppfolyósított földgázon (LNG) kívül orosz gázt is importál az ország a Déli Áramlat gázvezetéken vagy közvetlenül Ukrajnán keresztül.

(korkep.sk)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató