2024. június 12. - Villő
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Kizártnak tartja a román kormányfő a kötelező katonai szolgálat bevezetését

Marcel Ciolacu köti az ebet a karóhoz.

Kötelező katonai szolgálat? Kizárva!

– mondta Marcel Ciolacu román miniszterelnök hétfőn a Realitatea Plus hírtelevíziónak arra a kérdésre válaszolva, hogy tervezi-e a kormány a sorkatonaság bevezetését a geopolitikai helyzet miatt.

A kormányfő szerint ma már nem lehet erre kötelezni az embereket. Nicolae Ciuca szenátusi elnök, a kisebbik koalíciós formáció, a Nemzeti Liberális Párt vezetője szintén egyértelművé tette: nem támogatja a kötelező katonai szolgálat visszaállítását, csak az önkéntes fegyveres szolgálatot.

Jelenleg nagyon nehéz lenne újra megteremteni a sorkatonaság logisztikai hátterét. Ennek megfelelően az önkéntes katonai szolgálat, amely már létezik a tartalékos katonák számára, egy lehetőség lehet azok számára, akik katonák akarnak lenni, de nem kötelező jelleggel – fogalmazott a korábban Románia vezérkari főnökeként is tevékenykedő Ciuca.

A NATO főtitkári posztjára bejelentkező Klaus Johannis román államfő néhány héttel ezelőtti szöuli látogatásakor nyilatkozott a sorkatonaság kérdéséről.

A dél-koreai sajtóértekezleten annyit mondott, hogy nem gondolt a kötelező sorozásra, és nem fog ilyesmit javasolni.

Szerinte vonzó fizetésekre van szükség, és hatékonyabban kell reklámozni a fiatalok körében a katonai pályafutással járó előnyöket.

A Ciolacu-kormány védelmi minisztere, Angel Tilvar korábban a miniszterelnökhöz hasonlóan nyilatkozott: kizárt a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása. Hozzátette ugyanakkor, hogy az általa vezetett tárca foglalkozik az önkéntes katonai képzés bevezetésének ötletével.

Egy februári felmérés szerint a románok többsége ellenzi a sorkatonai szolgálat visszaállítását. A megkérdezettek 58 százaléka ellenezné, 35 százaléka pedig támogatná a 2007-ben megszüntetett kötelező katonai szolgálat visszaállítását. A 18 és 35 év közötti korosztálynál az elutasítók aránya 72 százalékos, a támogatóké 11 százalék. A válaszadók 37 százaléka elfogadná, 57 százalékuk ellenben elutasítaná, hogy háborús felkészítő tanfolyamra jelentkezzen. A 35 évnél fiatalabb felnőttek körében az elutasítás aránya 77 százalékos. 

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató