2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

A Vasas székházban vitázott Kamu Geri Vitézyvel

A Partizán mellett az ATV és az RTL is szeretett volna főpolgármester-jelölti vitát tartani, ám Karácsony Gergely csak egyet vállalt be.

A főpolgármester kommunikációs igazgatója az ATV-nek küldött válaszában azt írta, hogy a Partizán meghívását már korábban elvállalták, és nem tartanák szerencsésnek, ha több főpolgármester-jelölti vita is lenne, mert „senki nem tudja garantálni, hogy az FVB által nyilvántartásba vett négy főpolgármester-jelöltből hányan vállalnak valóban vitát a Partizán műsorában és másutt”.

Vitézy Dávid arra kérte Karácsonyt, hogy gondolja át még egyszer a döntést, és ne meneküljön a viták elől.

„Köszönöm Dávidnak, hogy vitatkozhatunk, nemcsak mint kormány és Budapest képviselője. Kíváncsi vagyok, hogy mi változott azóta” – mondta Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint nem tudni, hogy létezik-e egyáltalán a Fidesznek a másik jelöltje, Szentkirályi Alexandra. Ő biztos benne, hogy a Karmelitában folyamatosan nézik a közvélemény-kutatásokat, és azt latolgatják, hogy visszaléptessék-e valamelyik jelöltjüket.

Arról is beszélt a főpolgármester a nyitóbeszédében, hogy a politika számára erkölcsi cselekvés, és legalább ilyen fontos a hitelesség is.

„Az én hitem az arról szól, hogy ahogy egymással bánunk, az a mi hazánk.” Ő azt szeretné, hogy jól bánjanak egymással az emberek Budapesten.

Vitézy bevezető beszédében először két ellenfeléről beszélt. Szentkirályi Alexandra szerinte nem vette a bátorságot, hogy vitázzon velük, pedig lenne mit megmagyarázni a kormány tevékenységéből. Karácsonyról elmondta: csalódott benne, mert a miniszterelnöki kampányba kezdett, Budapest neki ugródeszka. Közölte: ő maga mindig beleütközött a pártpolitika falaiba, de túlságosan szereti a várost. Változást akar: többséget szeretne, és főpolgármester lenne.

Karácsony ezután arról beszélt, hogy mi az erkölcsileg helyes cselekvés, el kell dönteni. Budapestnek zöldebbé és egyenlővé kell válnia. Javítani kell mindenki életminőségén. Mindenki egészséges életet akar. Ebből vezeti le, mit kell csinálni. Olyan politikai rendszer épült fel az elmúlt 14 évben, mondta, ami ezeket az értékeket megkérdőjelezi és gyűlöli. Budapestnek más jövőképet kell mutatni. Egy dolgot ígér: soha nem keresi a konfliktust, együttműködő típus. De ha Budapestért konfliktust kell vállalni, akkor megteszi.

Sok mindennel egyetértek abból, amit Karácsony Gergely elmondott – csatlakozott be a vitába Vitézy Dávid, majd megkérdezte a főpolgármestertől, hogy minden önkormányzati épület akadálymentes-e. Minden busz akadálymentes, a legforgalmasabb metró akadálymentes, tért ki a válasz elől Karácsony.

Vitézy felidézte, hogy öt éve azt vállalta a vitában, hogy minden önkormányzati épület az lesz, és azt is mondta akkor, ha ezt öt év alatt nem teljesíti, akkor nem indul újra a választáson. „Elmentettük a felvételeket” – tette hozzá Vitézy, és újra megkérdezte Karácsonytól:

visszalép-e ettől a választástól.

Karácsony elismerte, hogy nem tökéletes, és az önkormányzati épületek 70 százaléka akadálymentes. Szerinte ugyanakkor a legnagyobb lépést tette az akadálymentesítésben a főváros, mint bármikor korábban. „Legalább Budapesten minden busz alacsonypadlós” – tette hozzá.

„Tarlós István második ciklusában annál több szakmai kritikát senki nem fogalmazott meg, mint én” – válaszolta Vitézy Dávid. Arról beszélt, hogy kiállt például a járatritkítás ellen, de Lázár Jánossal szemben is megfogalmazott szakmai kritikákat.

Vitézy Dávid szerint mindenki azt gondol Orbán Viktorról, amit akar, de kérdéses szerinte, hogy tényleg az Budapest érdeke, hogy a főváros vezetése gúnynevekkel illesse a miniszterelnököt.

Nem fideszes polgármesterre van szükség szerinte, hanem olyan főpolgármester kell, aki kiáll a város szabadságáért, de képes tárgyalni a város érdekeiért. Példának Botka László szegedi polgármestert és Őrsi Gergely II. kerületi polgármestert említette. Vitézy olyan főpolgármestert szeretne, aki nem örökös miniszterelnök-jelölt szeretne lenni, hanem Budapest fejlesztésével foglalkozik.

Vitézy azzal akarta sarokba szorítani Karácsonyt, hogy mivel büszke a Merlin-színház felújítására, megkérdezte tőle: akadálymentes-e az épület? Nem az, válaszolta Karácsony.

A főpolgármester azzal vágott vissza, hogy rákérdezett: hol volt Vitézy az elmúlt 14 évben, amikor a kormány megbántott embereket. Nem akkor állt fel, amikor például megszüntették a katát, mert akkor éppen egy teraszon ücsörgött egy NER-es cég vezetőjével, amelyik nagy közbeszerzést nyert. Karácsony szerint lehet, hogy Vitézynek az elmúlt 14 év bűneihez kevés köze volt, de egy dolgot meg kell tennie, ha komolyan gondolja a váltást: elnézést kell kérnie.

„Gergő, kiragadhatsz beszélgetéseket, de a jogszerű tény, hogy olyan pályázatot írtatok ki a BKK vezérigazgatói posztjára, amelyben olyan előírások szerepeltek, aminek nem tudtam megfelelni. Nyolcévi cégvezetést vártatok el, ami akkor nekem nem volt meg” – reagált Karácsonyra Vitézy Dávid, és szerinte azt állította kettejük beszélgetésén a mai főpolgármester 2019-ben, hogy az MSZP-nek jár a közlekedés.

„Ez a vita méltatlan” – folytatta Vitézy. A Fővárosi Közgyűlésben azonban együtt fognak tudni dolgozni szerinte Karácsonnyal, „én ott leszek főpolgármesterként, te pedig a DK frakcióvezetőjeként. Ki fogjuk tudni próbálni, milyen a közös munka.”

Vitézy propagandának tartja, hogy Karácsony állandóan a visszalépésről beszél, és szerinte azt a hazug propagandát használja most ellene, amiről közben a főpolgármester panaszkodik.

Arról is beszélt Vitézy, hogy szerinte fontos lenne a Déli Körvasút fejlesztése. „Aki ezt ellenzi, az nem zöldpolitikus” – tette hozzá az LMP-s főpolgármester-jelölt.

„Nagyon cukik az LMP-tagok, akik most tapsolnak. Ők ott tüntettek” – reagált Karácsony a közönség tapsára.

Vitézy szerint Karácsony listáján van Czeglédi Gergő, Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes kabinetfőnöke, aki szétlopta a BKV-t, Horváth Csaba, aki gyanúsított egy nyomozásban, Trippon Norbert ügyeivel tele van a sajtó. Ha a listát ő állította össze, vállalja a felelősséget értük, mondta Karácsonynak.

A fővárosi közlekedési rendszert hiányosnak tartja Vitézy Dávid, ezzel kezdte a második vitablokkot. A külső kerületekben leginkább a tömegközlekedés fejlesztése lenne fontos szerinte, hogy csökkenteni tudják a belvárosba érkező autós forgalmat. A programjában öt új villamosvonal szerepel, és ki szeretnék harcolni a kormánynál, hogy a HÉV-eket felújítsák.

Budapest soha nem újított fel olyan kevés utat, mint most, folytatta Vitézy. Nagyobb figyelmet és több forrást kell fordítani erre a célra, ő megtízszerezné az útfelújításokra költött forrásokat.

Azt is mondta, hogy nem értett egyet a főváros év eleji járatritkításával, harcolt is ellene.

Az a különbség köztük Karácsony szerint, hogy ő a pártokat arra használja, hogy végrehajtsa a programját, Vitézyt viszont a pártok használják a politikai haszonból. Van a színre lépése mögött egy hatalmi érdek szerinte.

Ezzel a kormánnyal nehéz lenne megállapodni Karácsony szerint 10 ezer új önkormányzati bérlakás építéséről, amit Vitézy Dávid ígér. 2026-ban ezért kormányváltásra van szükség szerinte.

„Főpolgármester úr, én készen állok egy új kormánnyal együttműködni” – mondta Vitézy. Az LMP-s jelölt megkérdezte, hogy kire fog szavazni a főpolgármester az EP-választáson. Arra a listára, amely támogat engem, mondta Karácsony, aki a DK-MSZP-Párbeszéd fővárosi listavezetője.

„Főpolgármester úr, egészségedre a DK-ra való szavazáshoz”

– reagált Vitézy, és azt kérdezte Karácsonytól: elhatárolódik-e Dobrev Klárának attól a kijelentésétől, hogy ő nem támogatná a Magyarországnak járó uniós források feloldását.

Karácsony ezt álkérdésnek tartja, mert a magyar kormány és az Európai Bizottság megállapodott a jogállamisági mérföldkövekről.

A rászoruló családoknak rezsitámogatást biztosított a főváros az elmúlt öt évben, ezt folytatná Karácsony a következő ciklusban is.

Minőségi munkahelyeket teremtettek, és emelték a béreket a fővárosi cégeknél. A főpolgármester szerint a fővárosi cégek alkalmazottai úgy érezték, hogy meg vannak becsülve, és a legnezebb időszakban is működtették ezt a várost. Vitézy megtapsolta a fővárosi dolgozókat.

Karácsony arról is beszélt, a pártok mellett 21 szervezet támogatásával indul: diákmozgalmak, szakszervezetek, nyugdíjas szervezetek, lakhatási szervezetek állnak mögötte, akik abban bíznak, hogy vele együtt folytatni tudják a megkezdett munkát.

Budapest egyik nagy problémája Karácsony Gergely szerint, hogy a kormányzati politika Budapestre terepasztalként, reprezentációs térként tekint, és elképesztő mennyiségű közpénzt pazarol olyan beruházásokra, amely rontja a fővárosban élők életminőségét. Olyan beruházásokra van szükség, amely élhető tereket teremt, ezen múlik a főváros jövője. A főpolgármester büszke a Fudan elleni tüntetésekre, és fontos lenne szerinte a Diákváros megépítése, Rákosrendezőt az egyik legértékesebb területnek tartja.

Karácsony visszautasította azt a vádat, hogy ő a belvárossal foglalkozna csak. Több beruházás is megvalósult a külvárosban, jelentette ki. Vitézy pedig szerinte azért foglalkozik a külvárossal, mert ránézett a választási térképre, és azt látta, hogy ott vannak a szavazói.

Azt is mondta a főpolgármester, hogy a főváros vezetése 50 milliárdot fordít olyan beruházásokra, amelyek élhetőbbé teszik Budapestet. Egészséges utcákat szeretne, pályázatot írnak majd ki a kerületeknek. Megígérte továbbá a nagykörút teljes felújítását.

Van gond a Nagykörúttal, de a Rákóczi úton sürgősebb beavatkozás kell, mert az a főút a város sebhelye, mondta Vitézy.

A főváros marketingügynökségének 3 milliárd forint a költségvetése, ennél fontosabb az útfelújítás, arra kellene ezt a pénzt fordítani

- tette hozzá.

Van ebben szürreális, hogy valaki, aki tíz év alatt nem tudott semmit befejezni, és számon kér elmaradt fejlesztéseket, válaszolta Karácsony Vitézynek. Gyere el főpolgármester úr a Nyugati pályaudvarra vagy a Keleti pályaudvarra, amit sikerrel megújítottunk, reagált Vitézy.
Szerintem sokkal több sikerünk van, mint amit Vitézy lát, folytatta Karácsony. Új városi parkot alakítottak ki például Pünkösdfürdőn, és ma a budapestiek zöldterületek nagyon jó állapotban vannak szerinte.

A következő ciklusban uniós forrásokból befejezik Budapest árvízvédelmét a Római partnál, az elmúlt évek legnagyobb víziközmű fejlesztését hajtották végre, és ennek köszönhető a kiváló ivóvíz. Karácsony arról is beszélt, hogy energiahatékonysági programot indítottak, mert nagyon sokan élnek energiaszegénységben.

„Harminc éve nem volt olyan jó levegő Budapesten, mint 2023-ban”

– jelentette ki Karácsony.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató