2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Politico: Megkerülnék Magyarországot az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdésével

A budapesti kormánytól és a magyar bővítési biztostól ugyanannyira tartanak a portál szerint.

27 uniós tagállam kormányának tagjai szerdán megtárgyalják az Európai Bizottság márciusban elfogadott stratégiáját Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalásaival kapcsolatban – írja a Politico.

Az időzítés nem véletlen: az EU és Ukrajna még az előtt el akarja kezdeni a tárgyalásokat, hogy július elsején megkezdődik a magyar féléves EU-elnökség.

A mostani, belga elnökség szándékai szerint a folyamat június 25-én kezdődhet, vagyis két nappal a nyári EU-csúcs kezdete előtt. A csúcs előtti tanácsülés általában az Európai Tanács ügyeit véglegesíti, a jelek szerint így egy új programpont is bekerül.

Nem csak a magyarokkal van azonban probléma: a Politico emlékeztet, hogy az Európai Bizottság legutóbbi, Ukrajna felkészüléséről szóló jelentése némi előrehaladásról számolt be a reformfolyamatok terén, azt is kiemelte azonban, hogy Kijevnek még van tennivalója.

Egy fontos kérdést azonban már kipipáltak, a kisebbségek jogairól szóló törvényt a Velencei Bizottság ajánlása szerint módosították.

A Politico szerint a többség nem csak a magyar elnökségtől tart: nem akarják megvárni a következő írásos jelentést sem, tartanak ugyanis attól, hogy az illetékes uniós biztos, a magyar Várhelyi Olivér halogatni fogja annak megjelenését.

Azzal nem számolnak, hogy már most megállapodás születik a csatlakozások megkezdéséről, nem utolsósorban azért, mert az európai választások előtt politikailag kényes lenne egy ilyen lépés – írja a portál.

A Politico megkérdezte Magyarország unióhoz delegált képviseletét is, ahol azt a választ kapták, hogy “először konszenzusra kell jutni, időpontokról addig nincs értelme beszélni”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató