2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Közel 1 milliárd forintból gazdálkodott a Partizán, amelynek fele külföldről érkezett

Alaposan kitömték a Gulyás Márton féle Partizánt. Habár a 2023-as év nem volt választási év úgy tűnik, hogy a Partizánnal hosszabb távon számolnak a külföldi adományozók, ugyanis az előző évihez képest sokkal több külföldi támogatást kapott a Partizán Rendszerkritikus Tartalom előállításért Alapítvány a frissen leadott beszámolója alapján - írja a Tűzfalcsoport.

Összesen 902 millió forint támogatást kaptak valahonnan Gulyásék.

És hiába a hosszas kampány, és a nézői finanszírozás története, ennek az összegnek mindössze ¼-e származott a nézőktől. Értékesítésből pedig, mindössze 6 millió forintot kerestek Gulyásék.

Vagyis kimondhatjuk, hogy több mint 710 millió forintot különböző külföldi és belföldi civilektők kaphatták támogatásként. Csak külföldről 572 745 000 forinthoz jutottak.

Magánszemélyektől 31 milliót, nem magányszemélyektől viszont szintén nagy összegnek számító 100 milliót. A 2022-es évben viszont nem magánszemélyek címszó alatt kaptak 409 millió forintnyi támogatást. Ez az összeg lényegében nagyon hasonló a mostani 570 millió forintos külföldi támogatáshoz.

Természetesen a beszámolóból nem derül ki, hogy pontosan kitől, honnan, mennyit kaptak, csak összesítve írják ki azt.

A Partizán a kiadások és a bevételek összesítése után 275 millió forint profitot ért el. Előző évhez képest a Partizán éves bevétel több mint 400 millió forinttal nőtt.

Érdekességképpen fontos megemlíteni, hogy személyi jellegű ráfordítások címszó alatt 362 113 000 forintot fizettek ki, és a nyilvánosan elérhető cégadatbázisok szerint 69 alkalmazottjuk van. Vagyis a Partizánnál az átlagfizetés 437 ezer forint.

Kiktől kaphatták a fél milliárdot? Eddig csak sejteni lehetett, hogy a Partizánhoz szükséges anyagi eszközök jórésze külföldről érkezik.

A The National Endowment for Democracy nevű amerikai szervezet éppen a 2022-es választások előtt juttatott egy „nagyobb pénzt” a szervezetnek. De a Partizán rendszeresen részesül más külföldi szervezetek támogatásába is.

Az amerikai és német pénzből működtett „German Marshall Fund” meghívásos pályázatán korábban 15 000 amerikai dollár, míg a „The Foundation for Democracy and Pluralism” meghívásos pályázatán 200 000 euró díjazásban részesültek.

Korábban pedig a Mandiner írt arról, hogy a Gulyás Márton vezette Partizán együttműködött azzal az adatszolgáltató DatAdattal, amely Gyurcsány- és a Bajnai-kabinetekben szerepet vállaló Szigetvári Viktorhoz és Ficsor Ádámhoz köthető. A cég egyébiránt a 2022-es választási kampányban is feltűnt, méghozzá Márki-Zay Péter mögött is, és masszívan érintettek volna a több milliárdos amerikai adományok becsatornázásában a magyar baloldalhoz. 

Gulyás Márton korábbi mondatát idézve:

„Ez egy drága műfaj. Közéleti videót csinálni olyan, hogy arra nem jön se hirdető, se szponzor. Tehát végső soron ott van a sor végén Soros György is, ezt kár eltagadni.”

(Tűzfalcsoport)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató