2024. június 17. - Alida, Laura
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon28°17°

A Fidesszel alapíthat új pártcsaládot a lengyel párt

A párt társelnöke szerint Ursula von der Leyen egyszemélyben szimbóluma mindannak, aminek véget akarnak vetni.

Az Euractivnak nyilatkozó szakértők szerint nem valószínű, hogy a lengyel Konföderáció párt csatlakozik az ECR-hez

A markánsan jobboldali formáció, amelynek a közelgő európai parlamenti választások után valószínűleg először lesz európai parlamenti képviselője, vagy megpróbál majd csatlakozni a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia csoporthoz, vagy új frakciót alakít az AfD-vel és a Fidesszel

– vélik a szakértők.

A konföderáció több jobboldali és szabadelvű mozgalom szövetségeként jött létre a legutóbbi, 2019-es európai parlamenti választások előtt, a melyen azonban nem érte el az 5 százalékos választási küszöböt, és nem szerzett mandátumot.

Azóta viszont sikerült erős pozíciót kivívniuk a lengyel politikában, a 2023-as parlamenti választásokon a szavazatok 7 százalékával az ötödik helyen végeztek, és a legutóbbi Europe Elects felmérések szerint hat helyet szerezhetnek az új uniós parlamentben.

Ha a választási eredmények megerősítik a legutóbbi felméréseket, a pártnak el kell döntenie, hogy melyik frakcióhoz csatlakozik az Európai Parlamentben. Azt tudjuk,  hogy a Konföderáció köreiben szóba se jöhet, hogy az Európai Néppárthoz csatlakozzanak.

„Csak az hiheti, aki nincs kapcsolatban a valósággal, hogy valaha is fontolóra vennénk az együttműködést ezzel a német politikussal” – mondta a szövetség társelnöke, Krzysztof Bosak Ursula von der Leyenről nemrég egy sajtótájékoztatón.

Borsak Von der Leyent mindannak a szimbólumának nevezte, 

aminek véget akarunk vetni: az olyan megalapozatlan szabályoknak, amelyek ellentétesek a polgárok érdekeivel, aláássák az európai gazdaságot, tönkreteszik a lengyel mezőgazdaságot (...)”.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató