2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Az osztrák kormány is támogatja, hogy felfüggesszék a magyar szavazati jogot az EU-ban

A belga kormányhoz csatlakoztak az osztrákok is, azt kérik, folytassák a 7-es cikkely szerinti eljárást.

Az osztrák kormány is támogatja a belga javaslatot arról, hogy folytassák Magyarországgal szemben a 7-es cikkely szerinti eljárást, és ha kell, akkor függesszék fel a magyar szavazati jogot az EU-ban – írta a Politico a reggeli hírlevelében.

A portál két napja közölt interjút Hadja Lahbib belga külügyminiszterrel: ő arról beszélt, a 2018 óta folyó procedúra megrekedt, de Orbán Viktor továbbra is obstruál a legfontosabb ügyekben, akadályozza Ukrajna támogatását és a Putyin-rezsim elleni szankciókat, ezért a többi 26 tagállamnak össze kell szednie a bátorságát, tovább folytatni az eljárást, és akár elvenni a magyar szavazati jogot.

Az osztrák külügyminisztérium egy szóvivője most ehhez csatlakozva azt mondta a Politicónak:

„Mind a 27 tagállamtól elvárjuk, hogy maradéktalanul betartsák az elveket, amelyeken az Unió alapul. Ez különösen igaz a következő EU-elnökségre. Ezt szem előtt tartva támogatjuk, hogy folytassák a 7-es cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben.”

Azt már többször pedzegették, hogy lépni kellene uniós szinten, de a belga miniszter megszólalása azért volt különleges, mert Belgium az EU soros elnökségét adja, a külügyminiszter az, aki napi szinten viszi és kommunikálja az elnökségi feladatokat, és most határozottan nem a magánvéleményéről beszélt. Ráadásul júliustól a következő fél évre Magyarország tölti be a soros elnöki pozíciót.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató