2024. június 17. - Alida, Laura
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon28°17°

Orbán Viktor szerint át kell formálni az európai jobboldalt

Itt az ideje „átformálni” az európai jobboldalt – mondta a magyar miniszterelnök egy francia lapnak adott interjúban.

Az európai szuverenista tábor és általában a jobboldal jövője most két nő kezében van – jelentette ki Orbán Viktor a Le Point című francia hetilapnak nyilatkozva.

A miniszterelnök ezzel Marine Le Pen felhívására utalt, amelyben felkérte Giorgia Meloni olasz kormányfőt, hogy alakítsanak jobboldali szupercsoportot a következő Európai Parlamentben.

A kezdeményezés most megkapta Európa egyik legjelentősebb nacionalistájának, Orbán Viktornak a támogatását – hívja fel a figyelmet a francia interjút szemléző Politico.

A magyar miniszterelnök azzal érvelt, hogy ha a francia nemzeti jobboldal vezetője és az olasz kormányfő együtt dolgozik „egyetlen csoportban vagy koalícióban, akkor Európa ereje lesz”.

Meloni pártja, az Olasz Testvérek jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójával ül az uniós parlamentben, míg Le Pen Nemzeti Összefogás pártja az Identitás és Demokrácia (ID) csoporthoz tartozik. Ez utóbbi egyébként épp most zárta ki sorai közül a német AfD képviselőit, miután a párt európai listavezetője egy nyilatkozatában relativizálta a náci SS-tagok felelősségét.

(PestiSrácok)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató