2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

IDEA: A Tisza Párt jelentősen lemaradva a második a kormánypártok után

Az IDEA Intézet május végén végzett felmérése szerint a választási kampány hajrájára fordulva a Fidesz-KDNP támogatottsága határozottan növekedett, és a Tisza Párt szavazótábora is tovább bővült. E két párton, továbbá a DK, az MSZP és a Párbeszéd szövetségén kívül csak a Mi Hazánk érte volna el az 5 százalékos szintet, ha május legvégén került volna sor az európai parlamenti választásra.

„Az IDEA Intézet eredményei azt mutatják, hogy a Fidesz-KDNP háborús tematikára építő kampányüzenetei elérték és hatékonyan mozgósították a kormányzópárt szavazói bázisát. A párt támogatottsága a biztos szavazók körében ugyan messze nem érte el az 50 százalékot egy héttel az EP-választás előtt, de a 40 százalékos szintet jelentős mértékben meghaladta (44 százalék). Május végén a teljes népességen belül 31 százalék volt a Fidesz-KDNP szavazóinak aránya” – olvasható az IDEA Intézet elemzésében.

Mint írták, a Tisza Párt támogatottsága 18 százalékra nőtt a felnőtt népesség körében, Magyar Péter pártja a szavazatok 26 százalékára számíthatott volna egy május végi EP-választáson. A DK, MSZP, Párbeszéd közös lista pedig a szavazatok 12 százalékát szerezte volna meg.

Emellett még a Mi Hazánk ért volna el olyan eredményt, ami a mandátumszerzéshez nagy valószínűséggel mindenképpen szükséges lehet: a párt szavazóinak aránya a teljes népességben 4, a biztos szavazók körében pedig 5 százalék.

A Momentum és az MKKP számára nagy a tét

Az eredmények azt mutatják, hogy a választási kampány legvége a Momentum és az MKKP számára különösen nagy téttel bírhat, hiszen e pártok május végén éppen nem tudtak volna képviselőt küldeni az Európai Parlamentbe: mindkét párt a szavazatok 4 százalékát szerezte volna meg május végén.

Mint írtuk, a Závecz Research is publikált kedden egy friss közvélemény-kutatást, eszerint is a Fidesz–KDNP vezette a pártok EP-listaversenyét május végén. Ugyanakkor a Tisza Pártot minden korábbinál erősebbre mérték. Eredményeik szerint a Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP 2-2 százalékos táborral rendelkezik. A teljes népességen belül a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reformkor Párt és a Jobbik 1-1 százalékon állt május végén–június elején. 

 

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató