2024. június 17. - Alida, Laura
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon28°17°

Az ügyészség elutasította Dobrev Klára feljelentését Sulyok Tamás ellen

A DK politikusa hivatali visszaélés, csalás és más bűncselekmények miatt tett feljelentését.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség csütörtökön elutasította Dobrev Klára hivatali visszaélés, csalás és más bűncselekmények miatt tett feljelentését – írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség.

Dobrev azért tett feljelentést, mert állítása szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök a 2014. és 2019. közötti időszakban alkotmánybíróként jogosulatlanul vette fel a fizetését, mert nem jelentette be az összeférhetetlenségét. Dobrev szerint ezzel Sulyok csalást és hivatali visszaélést követett el.

A nyomozó ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint azonban Sulyok már alkotmánybírói jelölését követően, de még a megválasztását megelőzően kérte ügyvédi tevékenységének szüneteltetését.

A Szegedi Ügyvédi Kamara a 2014. szeptember 24. napján hozott határozatával tudomásul vette, hogy Sulyok 2014. szeptember 24. napjától határozatlan ideig szünetelteti ügyvédi tevékenységét kamarai tagságának fenntartása mellett, a szünetelés idejére helyettes ügyvédről gondoskodott.

A közlemény szerint Sulyok a kamara felhívására 2019. évben újra úgy nyilatkozott, hogy továbbra is szünetelteti ügyvédi tevékenységét alkotmánybírói hivatása miatt.

A Magyar Ügyvédi Kamara által vezetett országos ügyvédi nyilvántartás 2018. január 1. napjától működik, ezért az a 2014. évi határozatot nem tartalmazza, így a szünetelés dátumaként a 2019. évi nyilatkozat keltét vezették fel.

„A rendelkezésre álló adatok szerint dr. Sulyok Tamás az alkotmánybíróvá történt megválasztását követően ügyvédi – és így kézbesítési megbízotti – tevékenységből származó díjazásban nem részesült”

– írják.

Az ügyészség megállapítása szerint, mivel Sulyok alkotmánybíróként nem látott el ügyvédi tevékenységet, ennek keretében kézbesítési megbízotti tevékenységet sem, így alkotmánybírói szolgálatának ideje alatt jogszerűen vette föl alkotmánybírósági juttatásait, ezzel sem csalást, sem hivatali visszaélést nem követett el.

A közlemény végén pedig megjegyzik, hogy

Dobrev beadványában sérelmezett mezőgazdasági földterületeket érintő szerződéskötésekkel összefüggésben esetlegesen felmerülő cselekmények elévülés miatt nyomozás keretében nem vizsgálhatók

és a feljelentés elutasítása mellett Magyarország Ügyészségének közérdekvédelmi szakága vizsgálja, hogy szükséges-e, illetve lehetséges-e magánjogi intézkedést tenni e tárgyban.

Mint arról korábban beszámoltunk, Dobrev Klára szerint Sulyok korábban ügyvédként jogellenesen, pénzért Szeged környékén strómanokon keresztül több mint száz hektárt játszott külföldi kézre. Dobrev azt állította, hogy Sulyok a “zsebszerződések” szerkesztésével bűncselekményt hajtott végre, és felszólította, hogy mondjon le a köztársasági elnöki tisztségről.

A köztársasági elnök hivatala nem sokkal később közleményben reagált, és közölte, hogy jogi lépésekre készül Dobrev Klárával szemben. Az állítását szerinte alátámasztó dokumentumokat Dobrev csütörtök délelőtt adta át az ügyészségnek, ott a köztársasági elnöknek azt üzente, hogy “Sulyok Tamás pereljen be, hajrá, állok elébe!”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató